Tanzanie očima Čecha: Tanzanci nechápou, proč „bílí“ své těžce vydělané peníze utrácejí za cestování

Tanzanie očima Čecha: Tanzanci nechápou, proč „bílí“ své těžce vydělané peníze utrácejí za cestování Zdroj: Profimedia.cz

Tanzanie, hlavní město Dodoma
Tanzanie, hlavní město Dodoma
Tanzanie, sopka Ol Doinyo Lengai
Tanzanie, Serengeti
5
Fotogalerie

Tanzanie očima Čecha: Místní lidé nechápou, proč „bílí“ své těžce vydělané peníze utrácejí za cestování

Do Tanzanie ho zavedl jednak pokus na místní seznamce, jednak rada Václava Cílka seniora: „Jestli tam chcete, na nic nečekejte!“ V roce 2014 zemi navštívil a od roku 2016 v ní žije a pracuje.

Čím se v Tanzanii zabýváte?

Mám 25 let praxe v obchodu, reklamě a marketingu, takže má hlavní práce zde je výroba reklamních prostředků pro malé rostoucí firmy, agentury a obchody. Do budoucna chci vyhledávat příležitosti pro české firmy, které v těchto měsících ztratily odbytiště, a přitom nevědí, že jejich zboží může být úspěšné právě v distribuční bráně do východní Afriky.

Jak se liší mentalita místních od naší?

Tanzanec nikdy nefňuká a nestěžuje si, ztratil by tvář. Jsou to hrdí lidé a očekávají od ostatních uctivý a zdvořilý přístup, respekt. Skákat do řeči a mluvit sprostě je úplné tabu. Jsou vnímaví, citliví, rádi se smějí, povedený vtip je s vámi sbratří. Mají problém s technickým myšlením, ženy zkoušejí, zda se vám líbí, a bez ostychu požádají o malý dárek. Hledají manžela, ale pokud s nimi počítáte, že s vámi rozjedou prosperující rodinný podnik, tak máte smůlu - muž je tu k tomu, aby živil, a žena se starala o děti. Muži jsou vychováváni ke statečnosti, takže v případě potřeby hned přijdou na pomoc. Lidé netrpí trémou a umějí dobře a dlouze řečnit na veřejnosti. S novými technologiemi jsou ihned kamarádi.

Liší se životní styl místních od našeho?

Střední vrstva se teprve vytváří, takže tu vidíte rozdíly: od pohádkových palácových rezidencí k hliněným chýším s palmovým listím. I z takové ale vyjde mladý muž v kvádru s kravatou a s notebookem, sedne do auta 4x4 a jede do práce. Oni prostě potřebují málo: něco si bez velkého úsilí vypěstují, stačí jim ochrana před horkem a deštěm, lehké celoroční oblečení. Za získáním a usilovným udržením majetku se nehoní.

Co vás nejvíc překvapilo?

Senior je zde vážený a uctívaný člověk a je pro něj určen speciální pozdrav Šikamo! Taxi badžadži v lukrativním centru mohou provozovat jen invalidé, aby si na sebe lépe vydělali. Minimum dopravních značek i vážných dopravních nehod. Obecní strážníci řeší problémy pozorováním neznámých, v případě kriminálního činu má chycený viník smůlu, protože ho dav může zabít a dále se to neřeší...

Je něco, s čím jste se tam dodnes nesmířil?

Jako bývalého vrcholového sportovce mě dráždí velké množství lidí s nadváhou, která je pokládána za zdraví a štěstí, obézní žena je pro místní muže velice sexy, štíhlé zůstávají na ocet. S tím souvisí případy cukrovky, civilizační oběhové nemoci, problémy se slinivkou, ploché nohy. Místní žijí velmi nezdravě a myslí si, že stačí zakoupit zázračný prostředek, aby se vše den ze dne změnilo.

Je něco, co vám tam z domoviny chybí?

Sádlo, máslo, sýry, uzeniny, housky, chleba, kremžská hořčice, kyselé zelí a okurky.

Co naopak vnímáte jako lepší než u nás?

Výborný přehled o tom, kdo do země přichází (nepustili do země osobu, která se o několik let později podílela na vyvraždění redakce Charlie Hebdo). Výrazně lepší než u nás je zde systém mobilních peněženek (používá je 42 % Tanzanců). Data a tarify jsou tu zhruba osm až desetkrát levnější než v Česku. Nejsou zde dlužníci, nic na dluh, jen příklad - mobilem koupíte za 100 korun elektřinu, dostanete variabilní kód a ten nacvakáte do domovního elektroměru a naskočí vám ihned zakoupené kilowaty a můžete svítit. Bez smluv, papírování, plná automatizace.

Vědí místní o Česku?

Pro vizuálně výrazného bělocha je samozřejmě první otázkou: Where are you from? Odpovídám „Czech Republic“ a vzápětí „Dříve Czechoslovakia“. Mladí do 35 let nevědí, tak jim napovím, že ležíme vedle Německa, to si vybaví. Znají fotbalisty slavné éry, sázejí se na výsledky evropské, a tedy i české fotbalové ligy. Jsou překvapeni, když slyší, že česká rodina Martina Bohdana Lányho (1876-1941) v celosvětové krizi a po ukončení provozu kávové farmy přestavěla tento statek na hotel (Marango) a jako první zavedli turistické průvodcovské služby na horu Kilimandžáro. Dodnes je to nejoblíbenější trasa výstupu. Tanzanci nad 50 let a vesměs v řídicích funkcích (!) si velmi dobře pamatují pojem Czechoslovakia: investiční celky, dopravní stavby, geologické průzkumy a založení geologické fakulty při Univerzitě Dáresalám (Václav Cílek). Postavili jsme jim kdysi dva pivovary a dodnes je česká chuť piva jako měřítko. Po roce 1990 jsme bohužel vyklidili téměř všechny trhy v rozvojových zemích a uvolnili je bez boje pro Čínu a Indii. Dokud tam žijí staří lidé, kteří si naši zemi ještě pamatují, je opravdu nejvyšší čas s nimi navázat nové obchody v zemědělství a potravinářsko-zpracovatelském odvětví, strojírenství, těžařském průmyslu, ve stavebnictví, zdravotnictví. Jsme maličká země, náš vnitřní trh je zanedbatelný, Západ je přecpaný zbožím, musíme exportovat to, v čem jsme skvělí a co neumějí jinde.

Jaké jsou cestovatelské zvyklosti místních?

Tanzanci cestují do zahraničí pouze smysluplně, za rodinou nebo za lepší, dobře placenou prací. Turistiku nechápou, nerozumějí, proč „bílí“ lidé své těžce vydělané peníze utrácejí za nic: za to, někam daleko a draze odcestovat, platit další bydlení a někde se vyfotit.

Jakých pět míst byste ukázal kamarádovi z Česka?

Výrobní dílny lemující ulice, údolí nekonečných baobabů mezi Iringou a Morogorem, fotbalový zápas mezi Simbou a Yangou (asi jako derby Sparta-Slavia), z národních parků Ruaha, který je velmi fotogenický, a Saadani, přímo hraničící s Indickým oceánem, plus korálový ostrov Mafia, nakonec Makumbusho/Village Museum - typické přírodní stavby a domy z celé Tanzanie.

Pět výrazů pro popis Tanzanie a jejích obyvatel?

Safari, Masajové, bezpečná země, východoafrický ekonomický tygr, nezávislost.

Cokoli, co byste rád doplnil…

Díky měnícímu se klimatu - více tam poslední roky prší - je Tanzanie budoucí potravinovou zahradou Afriky. Je skvělým místem, kde má smysl oživit export našich chytrých a sofistikovaných výrobků (nemocniční lůžka, minipivovary, stanice LPG/CNG, zpracovatelské systémy do zemědělství…).