Seychely s nízkým rozpočtem aneb Jak cenově zpřístupnit dovolenou v ráji

Seychely s nízkým rozpočtem aneb Jak cenově zpřístupnit dovolenou v ráji Zdroj: autorka a Jakub Klimeš

Pohled z ptačí perspektivy na nejznámější pláž ostrova La Dique: Anse Source d'Argent
Pláž Police Bay
Volně se pohybující želvy obrovské na ostrově La Dique. Žijí až 160 let a vážit mohou až 200 kg.
Díky zvedající se hladině oceánu narazíte na Mahé i na vozovku pokrytou pískem
Výhled z čajové plantáže Tea Factory na hlavním ostrově Mahé
7
Fotogalerie

Seychely s nízkým rozpočtem aneb Jak si cenově zpřístupnit dovolenou v ráji

Seychely, souostroví 115 ostrovů a ostrůvků v Indickém oceánu, vyvolávají představu nejvyššího luxusu a značnou minusovou položku na účtu. Ale není nezbytně nutné zaplatit statisícové částky, abyste si je vychutnali. Pojďme se podívat, jak na to!

Dost často natrefíte na cenově výhodnou akci letenek kolem 10–12 tis. Kč, což je pro tuto destinaci zajímavá cena. I my jednu takovou akční nabídku využili. Po příletu na hlavní ostrov Mahé po nás na imigračním vyžadují potvrzení o ubytování během našeho pobytu a zpáteční letenku, případně zvací dopis, pokud bychom bydleli u někoho známého apod. Je tedy potřeba mít rezervované ubytování předem, alespoň na prvních pár nocí. Lowcost variantou ubytování jsou apartmány, guesthousy a ubytování typu B&B, kterých je na hlavním ostrově Mahé nepřeberné množství. Není tedy problém najít si ubytování kolem tisícovky na noc a případně k tomu v ceně mít i dobrou snídani. Pokud navíc pojedete s partou přátel, stávají se pak ceny za pronájem celé vily nebo apartmánu v přepočtu na osobu ještě zajímavější. Obecně je hlavní ostrov Mahé nejlevnější variantou z notoricky známé trojice ostrovů.

Bydlíme, teď auto

Hned u východu z letištní haly nás podruhé okouzlí dech beroucí výhled na skalnatý masiv, který naši pozornost poprvé upoutal již při přistávání. Nejznámější ostrovy Seychel (Mahé, Praslin, La Digue a Silhouette) jsou totiž tvořeny masivními žulovými skalisky. Zbytek souostroví – tzv. vnější ostrovy – jsou pak tvořeny plochými korálovými atoly. Záhy zjišťujeme, že ceny taxislužby zde nejsou vůbec přívětivé, 10kilometrová jízda taxíkem z letiště do hlavního města Victoria by vyšla v přepočtu zhruba na 700 Kč. Proto si hned na letišti půjčujeme auto.

Sazby za půjčení nejsou tak vysoké, zapůjčení vozu nás vyšlo kolem 1000 Kč na den a získali jsme tím obrovskou flexibilitu. Cenu jsme snížili tím, že jsme nevyužili možnosti pojištění. Provoz na ostrově, vyjma dopravní špičky v hlavním městě Victoria, není nijak výrazný. Řidiči jsou ukáznění a silnice jsou ve velice dobrém stavu. Jen na jízdu v levém pruhu jsme si nějaký čas museli zvykat. Cena benzinu je přibližně obdobná jako u nás.

Autobus a lodě

Nabízela se i možnost nejlevnější varianty dopravy – místní autobusové linky. Při nástupu zaplatíte v přepočtu kolem 15 korun a můžete jet až na konečnou. Síť zastávek je na ostrově dost početná, a dostanete se tak bez problému na všechna hlavní místa a pláže. A to nejen na Mahé, autobusem bez problému procestujete i přilehlý ostrov Praslin. Nicméně pokud byste se autobusem přepravovali i s objemnějšími zavazadly nebo krosnami, může se vám stát, že vás některý řidič autobusu nebude chtít vzít. Nastudujte si určitě předem jízdní řád, který najdete on-line nebo vám ho zajistí v ubytování.

Mezi jednotlivými ostrovy Seychel se pak můžete přepravovat dvěma způsoby, letecky nebo lodí. Přeprava lodí vyjde o něco laciněji. Cat Cocos a Cat Rose operují několikrát denně mezi hlavními ostrovy Mahé, Praslin a La Digue. My se z Mahé přeplavili rovnou na La Digue, kde nám k přepravě už stačilo pouze jízdní kolo. Vybrali jsme si ubytování, které nabízelo půjčení kol zahrnuté v ceně pokoje.

Jídlo jako za naše

Jídlo je další položkou, za kterou můžete na Seychelách nechat denně několik stovek nebo zvolit lowcost variantu a vystačit si s pár kačkami, vlastně rupiemi. Stravování v restauracích není nijak levné. Lowcost variantou jsou místní bistra nabízející take away, tedy jídla s sebou. Tyto podniky nabízejí nejen místní kreolské speciality, ale i notoricky známé fast food pokrmy. V přepočtu nás poctivá porce take away vyšla v průměru na 60 Kč. My si nejvíce pochutnávali na místní kuchyni v Butcher’s Grill v ulici Paisance Ward nebo na lokální variantě KFC v Chicken house v ulici Quincy. Smažená kuřata mají místní dosti v oblibě a seženete je skoro na každém rohu.

Dobrou volbou je i ubytování s vlastní nebo sdílenou kuchyňkou. Na vnitřních ostrovech dobře funguje nespočet samoobsluh nebo i větších obchodů, jako je například řetězec Spar. Cenová hladina zboží je obdobná jako v českých marketech. Bez problému všude zaplatíte kartou. Komu by chybělo nakupování ve velkých super- a hypermarketech, radost mu udělá návštěva STC hypermarketu na hlavní ulici Bois de Rose. V komplexu se dá i bezpečně vybrat ze dvou ATM. Barclays ATM si účtují vcelku značný poplatek za výběr, kdežto MCB ATM jsou bez poplatku. My k výběrům používali kartu Revolut, která nabízí i výhodnější kurzy. Obecně je platba kartou na ostrově možná na většině turistických míst, benzinek, ale i menších kamenných stánků. Pokud budete ale například obědvat s místními u street food stánků, určitě bude potřeba mít u sebe hotovost.

Na pláž!

Co vás naopak nebude stát ani korunu, je návštěva pláží. Až na pár výjimek je přístup na většinu seychelských pláží zdarma. My si tak kromě vyhlášených pláží na Mahé, jako je Beau Vallon, Baie Lazare, Anse Intendance a mnohé další, užili i příjemnou pláž Petite Anse, náležící komplexu Four Seasons, nebo klidnou pláž Anse Soleil u komplexu Anse Soleil Beachcomber, aniž bychom přitom museli být jejich hosté. V Anse Soleil Beachcomberu nám ochotně a zdarma zapůjčili i jejich hotelové osušky, a v resortu Four Seasons nás dokonce odvezli golfovým vozíkem přímo k pláži.

Mezi zmiňované výjimky patří nejznámější a nejfotografovanější pláž Seychel – Anse Source d’Argent na ostrově La Digue. Vstup je sem zpoplatněn cenou 115 SCR, v přepočtu asi 170 Kč na osobu, za celodenní návštěvu pláže a celého přilehlého parku. Určitě toto místo stojí za návštěvu. Čím dříve sem však dorazíte, tím déle si užijete klidnou pláž. Kolem poledního tu jsou již davy turistů a klidná atmosféra rychle mizí. Jedná se totiž o pláž s pozvolným vstupem do vody a bez nebezpečí velkých vln a spodních proudů, většina turistů zde proto tráví celý den.

Další aktivitou, za kterou na Mahé nenecháte ani korunu, je hiking. Po celém ostrově je nespočet hiking tras vedoucích přes skalnatý masiv prorostlý džunglí. Zdarma je i vstup do areálu místní továrny na zpracování čaje u Morne Blanc, odkud se vám naskytne nádherný výhled na okolní krajinu. I sem dojdete pěšky díky jedné z hikingových tras vedoucí v blízkosti národního parku Morne. Prohlídka samotné továrny a zpracování seychelského čaje jsou již zpoplatněny.

Být na Seychelách a nenavštívit i vyhlášenou destilérku seychelského rumu Takamaka by byl hřích. Určitě stojí za to zde nechat nějakou tu rupii za prohlídku i s degustací. My tak příjemně zakončili náš pobyt v ráji.


Rozpočet

  • Letenka: 12 000–15 000 Kč
  • Ubytování: 800–1800 Kč na den v guesthousu, Airbnb apod.
  • Doprava: autobus: 15 Kč/lístek; zapůjčení auta: 1000–1200 Kč/den; benzin: asi 35 Kč/litr (týden na ostrově: zhruba 1500–2000 Kč za benzin)
  • Jízdní kolona La Digue: do 200 Kč/den a osoba
  • Přejezd lodí z Mahé na La Digue: 1600 Kč za jednosměrnou jízdenku
  • Stravování: v průměru 50–70 Kč za porci take away nebo fast-food

Co vidět na Seychelách

Ostrov Mahé:

  • Hlavní město Victoria – centrum města projdete snadno pěšky, symbolem centra je Clocktower. V centru najdete také velký trh, kde se ráno prodávají čerstvé ryby, ovoce apod. Na jihu města můžete navštívit botanickou zahradu.
  • Beau Vallon, Petite Anse a Anse Soleil – nejpopulárnější pláže s klidným mořem a minimálními vlnami, vhodné i pro koupání s dětmi.
  • Anse Intendance – pláž s většími vlnami, ale stále se zde dá koupat; u pláže místní často grilují a prodávají čerstvé ryby.
  • Anse Bazarka – nádherná fotogenická pláž, kvůli velkým vlnám se zde ale nedoporučuje koupání.
  • Grand Police Bay – krásná dlouhá pláž, dostanete se sem krátkou procházkou z Petite Police Beach, je zde zákaz koupání, ale odměnou vám bude liduprázdná pláž a fotogenická zákoutí. Když budete mít štěstí, můžete zde narazit i na želvy karety.
  • Anse Louis – příjemná pláž s menším počtem turistů.
  • Národní park Morne – procházka unikátní přírodou, kde žije spousta zvířat a různých druhů ptáků.
  • Tea Factory – továrna na zpracování seychelského čaje, hned kousek od národního parku Morne. Čaj si můžete nakoupit v miniobchůdku hned kousek od hlavního vstupu do areálu. Je odsud i krásný výhled do okolní krajiny.
  • Takamaka Rum Destillery – komentované prohlídky destilérky zakončené degustací všech druhů rumu Takamaka.

Ostrov La Digue:

  • Anse d’Argent – ikonická pláž ostrova a celých Seychel. Do areálu kolem pláže se platí celodenní vstup 115 SCR, jsou tu k vidění želvy obrovské a vanilková plantáž, pláž nabízí i stánek s občerstvením a nápoji.
  • Grand Anse – nádherná pláž, stejně fotogenická jako Anse d’Argent. Nedá se zde koupat, ale pláž nabízí krásné scenérie se skalami kolem. Odsud se dá pěšky projít na další pláž Petite Anse, i zde je zákaz koupání. Z Petite Anse se projděte asi půlhodinovou chůzí přes prales na klidnou pláž Anse Cocos, kde se již budeme moci i vykoupat.
  • Anse Severe – prostorná klidná pláž a skvělé místo na pozorování západů slunce.
  • Pat – maličká fotogenická pláž, jsou zde velké vlny a koupání je možné jen na okraji. Půjčte si jízdní kolo a projeďte celý ostrov, cestou často potkáte i volně se pohybující želvy obrovské.

Další ostrovy, které stojí za návštěvu:

  • Praslin s údolím Vallée de Mai (přírodní rezervace na seznamu UNESCO), najdete zde i palmu lodoicey seychelské s typickým dvoukomorovým kokosem, který se stal symbolem Seychel. Platí se vstupné.
  • Bird Island
  • Silhouette Island

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: