Růžové jezero (Lac Rose) bylo spíše červené a rezavé, ale i tak patřila jeho návštěva k tomu nejlepšímu, co jsem za dva týdny v Senegalu zažil

Růžové jezero (Lac Rose) bylo spíše červené a rezavé, ale i tak patřila jeho návštěva k tomu nejlepšímu, co jsem za dva týdny v Senegalu zažil Zdroj: Honza Čermák

Toubab Dialao je vesnice nedaleko letiště – pohodová vstupní brána s příjemnou pláží
Rušný Mbour plný odpadků je typickou ukázkou senegalského města...
...ale už kvůli uhrančivě chaotickému rybímu trhu na itinerář rozhodně patří.
Ostrovní vesnice Fadiouth je takovým malým mušlím královstvím. Největším lákadlem je ovšem unikátní hřbitov. Na ještě menším ostrůvku odpočívají hned vedle muslimů křesťané, kteří tvoří 90 procent místních obyvatel. I kostel je tam výrazně větší než mešita.
Oblast Palmarin mě nadchla odlehlostí a klidem. Do přírodní rezervace jsme vyrazili za hyenami, cestou mě uchvátila malá jezírka, z nichž se těží sůl – obzvlášť ta, která připomínala volská oka. Večer mě omráčila atmosféra čtyřdenního klání v zápase.
17
Fotogalerie

Baobaby, pirogy a kozy aneb Fotoreportáž Honzy Čermáka z afrického Senegalu

Tahle země není pro zelenáče. Ať už jde o cestovatelské zkušenosti, nebo o vztah k ekologii. Zkrátka černá Afrika se vším všudy. Na druhou misku vah přidávám přívlastky autentická a bezpečná. A objektivem zachycené zážitky, které se mi do paměti vryly nejhlouběji.

Nerad zaznamenávám nepříjemné věci. Ale není fér je zatajovat. Ošklivá nerozlišitelná města s častými dopravními zácpami, vtíravým prachem a výfukovými výpary, ze kterých vaše plíce brečí černé slzy. Všude se povalující odpadky a tuny plastů. Vyprahlá krajina. Taxikáři, kteří se v cíli drze dožadují vyšších částek, než jste s nimi usmlouvali. Jednotvárná a nenápaditá nabídka restaurací. Únavná jazyková bariéra. Anebo otravní komáři. Tohle všechno může být dost vyčerpávající. A těžko se čemukoli z toho v Senegalu vyhnete.

Jenomže pak si necháte omývat lýtka průzračnou vodou na nekonečné liduprázdné pláži a o hodinu později kodrcavě kličkujete na koňském povozu mezi stovkami vznešeně košatých baobabů. Nebo vás rybář v malované piroze vozí blahodárně poklidnou lagunou zarostlou mangrovy, kde se to hemží pelikány a volavkami. Užasle pozorujete hektický rybí trh přímo na zaneřáděném pobřeží nebo svalnaté zápasníky povzbuzované v potemnělé aréně hypnotickým bubnováním a neutuchajícím zpěvem místních žen. Z pár metrů hledíte do očí mohutnému nosorožci nebo ohroženým antilopám Derbyho, které pomáhají zachránit i čeští vědci. Užíváte si pohostinnost domácího, který vás i bez tekoucí vody rozmazluje výtečnou tříchodovou večeří. A je jen na vás, jestli téhle zemi, v níž se potuluje mnohonásobně víc koz než psů, všechna negativa vyjmenovaná v úvodu dokážete odpustit…


Dobré vědět

  • Doporučuje se očkování proti žluté zimnici. A silný repelent.
  • Před odletem si osvojte základy francouzštiny, aspoň číslovky a nejběžnější fráze.
  • Nejrychlejší spojení z Prahy je s přestupem v Bruselu nebo Paříži. Nové mezinárodní letiště se nenachází v Dakaru, ale více než 40 km východně od jeho centra.
  • Platí se africkým frankem (CFA), měnou platnou i v dalších 13 zemích subsaharské Afriky. Kurz vůči euru je fixní (656 CFA/€). Kartou zaplatíte jen výjimečně.
  • Hlavní chod stojí v restauraci kolem 3000 franků (asi 115 Kč), plněnou bagetu pořídíte na ulici za pár stovek. Obstojné místní pivo La Gazelle (0,63l) vyjde obvykle na 1500.
  • Za slušnou cenu seženete velmi dobré ubytování, často s bazénem.
  • Nenechte se zmást údaji v kilometrech. Přesuny mohou zabrat podstatně víc času, než by vzdálenostem odpovídalo u nás. Standardní veřejná doprava je velmi omezená.
  • Informace v knižních průvodcích i na internetu jsou kusé a často zastaralé nebo nepřesné. Buďte připraveni improvizovat.
  • Kromě míst zachycených na fotkách doporučuju ke zvážení také: přírodní rezervaci Popenguine, projížďku člunem po Lagune de la Somone, volbu mezi živou pláží nebo klidným lusuxním resortem v Saly či ostrůvek Ile de N’Gor jen pár set metrů od pevninského Dakaru.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: