Hillary Clintonová na Berlinale 2020

Hillary Clintonová na Berlinale 2020 Zdroj: ČTK/DPA/Christoph Soeder

Weinstein dostal, co mu patří, radovaly se ženy na festivalu Berlinale. Včetně Clintonové

Úterý se na Berlinale neslo v duchu komentářů k rozsudku vynesenému nad filmovým producentem Harveyem Weinsteinem. Toho newyorský soud uznal vinným ze znásilnění a sexuálního napadení, což především ženy přítomné na festivalu kvitovaly s neskrývaným nadšením. V berlínském hotelu Mariott, srdci filmového trhu, kde svého času uzavíral obchody i sám Weinstein, dokonce bouchalo šampaňské.

„Podobný verdikt byl potřeba. Všichni, kdo se ve filmovém byznyse pohybují, léta věděli, čeho všeho je Weinstein schopen – a zdaleka ne pouze ve vztahu k ženám. Ať už to nakonec dopadne jakkoli, tohle je důležitý signál: vzkaz, že některé věci zkrátka nesmějí být přehlíženy ani tolerovány,“ zaznělo například z řad britských producentek, které na festival pravidelně jezdí a několikrát přišly do kontaktu právě i s Weinsteinem (pročež nechtějí být jmenovány).

Bez komentáře nenechala přelomový verdikt ani americká senátorka Hillary Clintonová, jež do Berlína doprovodila film věnovaný její osobě. „Rozsudek mluví sám za sebe. Byl nejvyšší čas začít s touhle věcí účtovat a porota to zjevně pochopila,“ pronesla na konto pětadvacetiletého trestu, jež nyní Weinsteinovi hrozí.

Clintonová si na Berlinale trochu netradičně vyzkoušela i roli filmové hvězdy, když se coby hlavní hvězda dokumentu Hillary prošla po červeném koberci a pózovala fanouškům a fotografům. Tiskovou konferenci po filmu už však pojala jako ryzí politické vystoupení.

Ochotně, byť poněkud formálně odpovídala na všechny otázky včetně těch z kategorie nepříjemných: např. na téma finanční podpory, již Weinstein opakovaně poskytoval její Demokratické straně. „To, že přispěl na všechny kampaně demokratů Baracka Obamy, Johna Kerryho, Al Gora, je holý fakt. Nebudeme ho popírat jen proto, že soud vynesl verdikt.“

Vyjádřila se i na konto nadcházejících prezidentských voleb ve Spojených státech, v nichž plánuje podpořit svého někdejšího oponenta Bernieho Sanderse, a to prý hlavně proto, aby zastavila hrozbu jménem Donald Trump. „Mou podporu dostane jakýkoli kandidát naší strany, protože současný prezident ohrožuje demokracii i celou naši budoucnost,“ neopomněla vzkázat.

Čtyřdílný dokument se na Berlinale promítal jen v omezené šíři, distribuovat se bude výhradně na digitálních platformách (Hulu).