Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.

Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019. Zdroj: ČESKO-SLOVENSKÝ PLES s.r.o.

Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
Takhle to vypadalo na Česko-Slovenském plesu v roce 2019.
9
Fotogalerie

Česko-Slovenský ples 2020 láká na Richarda Müllera, Labutí jezero i originální dramaturgii

Milovníci tance, hudby, jídla a zábavy na té nejvyšší úrovni se setkají už za necelý měsíc v pražském Obecním domě na prestižním vrcholu plesové sezóny, 7. ročníku Česko-Slovenského plesu. Ten se 8. února 2020 vrátí do historických prostor Obecního domu v srdci Prahy. Na respektovanou akci, která je věnována poctě a upevňování nadstandardních vztahů obou zemí, přicestuje každoročně přibližně tisícovka významných hostů. Jak je již při Česko-Slovenském plese zvykem, necelý měsíc před konáním akce jsou téměř všechny vstupenky vyprodané.

Za šest let své nepřehlédnutelné existence si Česko-Slovenský ples postupně vybudoval status akce a místa, kde se obě země symbolicky setkávají a jejich společná historie na jedinou noc ožívá v podobě oslavy a upevňování vzájemných vztahů. Potvrzením výjimečného postavení této společenské události je i každoroční záštita prezidentů obou zemí. Mezi zúčastněnými na Česko-Slovenském plesu tradičně nebudou chybět nejvýznamnější osobnosti z různých oblastí veřejného života obou států. Kvůli plesu do Prahy dokonce cestují úspěšní a známí Češi a Slováci žijící už léta za hranicemi svých rodných zemí.

Exkluzivní otevření plesu laureátem Křišťálového křídla

Slavnostní otevření 7. ročníku Česko-Slovenského plesu bude opravdovým pohlazením pro duši milovníků klasické hudby. Úvodním vystoupením večera totiž bude operní árie v podání uznávaného slovenského tenora Miroslava Dvorského. Aktuální laureát prestižního ocenění Křišťálové křídlo za rok 2018 v kategorii Divadlo a audiovizuální umění pravidelně vystupuje na těch nejprestižnějších operních jevištích světa, mezi které patří královská opera Covent Garden v Londýně nebo špičková milánská La Scala.

Na pódiu se na plese sejdou největší legendy i největší hvězdy mladé generace. Legendou československé hudební scény je zpěvák Richard Müller. Hvězdnou sestavu umělců budou tvořit i zpěvačky Leona Machálková a Emma Drobná a také zpěvák Martin Chodúr, který se těší velké oblibě jak u českého, tak i u slovenského publika.

V programu Česko-Slovenského plesu také nastala v těchto dnech nečekaná změna. Své vystoupení musela zrušit jedna z hlavních hvězd. „Eva Pilarová bohužel z důvodů přetrvávajících zdravotních problémů na letošním Česko-Slovenském plese nevystoupí. Paní Pilarové přejeme brzké uzdravení,“ uvedli organizátoři. Po zveřejnění této informace zároveň organizátoři oznámili jméno nové hvězdy, která do programu přibyla: Na Česko-Slovenském plese 2020 vystoupí Tereza Mašková, vítězka Česko Slovenské hudební soutěže s nádherným hlasem. V podání Terezy se můžete těšit i na poctu Věře Špinarové a krásnou skladbu Jednoho dne se vrátíš.

Stejně exkluzivní jako jména sólistů večera bude také jejich hudební doprovod na pódiu Smetanovy síně; o ten se již tradičně postará Rozhlasový Big Band Českého rozhlasu se smyčcovou sekcí Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Bohatým a pestrým programem bude hosty večera doprovázet šarmantní česko-slovenská moderátorská dvojice ve složení Michala Hergetová a Roman Juraško.

Baletní předtančení ve velkém stylu

Česko-Slovenský ples každoročně přináší koncept exkluzivních úvodních předtančení, které svěřuje do rukou největších baletních mistrů. Blížící se ples nebude výjimkou. Tentokrát si hosté vychutnají alfu a omegu klasického baletního repertoáru – kultovní mistrovské dílo z pera Piotra Iljiče Čajkovského, Mariuse Petipu a Lva Ivanova Labutí jezero a to hned ve dvou opravdu exkluzivních provedeních. První z nich a zároveň úvodní předtančení bude v režii Baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni.

O druhé baletní vystoupení se postará baletní dvojice Olga Chelpanova a Konstantin Korotkov – první sólisté Baletu Slovenského národního divadla, kteří zatančí ikonický duet Bílé Adagio – vrchol druhého dějství Labutího jezera, původně psáno jako milostný duet z Čajkovského opery Undina. Vystoupení bude součástí speciálního programového bloku věnovanému poctě Slovenskému národnímu divadlu – významná slovenská kulturní instituce příští rok oslaví 100. výročí založení.

Plesové menu jako prvotřídní kulinářský zážitek

O nezapomenutelný kulinářský zážitek plesových hostů se postará Francouzská restaurace Art Nouveau, pod vedením šéfkuchaře Patrika Bečváře, člena Národního týmu kuchařů a cukrářů. Servírovaná galavečeře v plesových síních a sálech Obecního domu se bude skládat z 3-chodového menu šesti lahodných pokrmů.

Krom mnoha dalších pochoutek nechybí třeba pěna z lehce zauzeného pstruha, kachní rillette s nakládanou zeleninou, grilovaný candát na másle, raviola plněná račími ocásky, račí espuma, krémové telecí ragú se žampiony a šunkou podávané v křupavém těstě, řez z karamelové čokolády s jablky Granny Smith nebo tvarohovo-borůvkový dortík zdobený plátkovým zlatem, čerstvým ovocem a bílou čokoládou.

Prohlédněte si kompletní plesové menu.

Pokud se chcete plesu zúčastnit, využijte prodej vstupenek na oficiální webstránce Česko-Slovenského plesu.

Veškeré důležité informace naleznete také na sociálních sítích na profilech Česko-Slovenského plesu – na Facebooku, Instagramu a YouTube kanále.

Snímky z Česko-Slovenského plesu 2019 si prohlédněte ve fotogalerii: