Obálky dvou nejnovějších Temných nocí

Obálky dvou nejnovějších Temných nocí Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Obálka komiksu Temné noci - Metal, který vyšel v říjnu 2019
Je tu síla stará jako sám čas, která se nás snaží stáhnout do temnoty, do nikdy nekončící hrůzy.
Je nutné spojit proti prastarému zlu síly všech hrdinů… jenže, co zmůžou proti temným Batmanům z jiných světů?
Temný rytíř odhalil jedno zapomenuté tajemství. Tajemství, které může zničit samotné základy vesmíru DC...
bálka komiksu Temné noci - Metal - Temní rytíři, který vyšel v listopadu 2019
9
Fotogalerie

Batman a metal v komiksu? To mají mazlíčci rádi!

Největší Batmanovo dobrodružství, v němž si sáhl na samé dno temného multiverza, vyšlo kompletně v češtině. A když říkáme kompletně, myslíme kompletně. Jde o nejnovější z velkých netopýřích crossoverů, který vycházel v letech 2017–2018. Opět se tedy ukazuje, že česká komiksová scéna dohnala svět a vycházejí tu aktuální kusy, což byl dříve obtížně splnitelný sen fanoušků i vydavatelů.

Ve třech knihách dostává český čtenář takřka 750 komiksových stran, což není na jeden příběh málo ani v rámci superhrdinského komiksu. Jedná se nejspíš o česky nejkomplexněji vydaný tzv. komiksový event. Tedy souborné vydání příběhu, který se proplétá mnoha komiksovými řadami, a vy dostanete všechno pěkně naservírované ve správném čtecím pořádku, takže se v tom bez obtíží vyznáte.

Nejlepší scenárista létajících savců

Ke kormidlu společného snažení se vrací skvělý scenárista Scott Snyder, kterého dobře známe zejména díky zásadnímu batmanovskému kusu s názvem Soví tribunál. To byl jeden z těch příběhů, jaké se podaří napsat maximálně jednou za dekádu a které posunou Batmanův vesmír někam jinam, pootočí paradigma tak, že je najednou osvětleno z nového a nečekaného úhlu.

Pochopitelně se o něco podobného snaží i v události Temné noci: Metal. Vždyť už sama anotace hlásá: Tajemství, které může zničit samotné základy vesmíru DC. A bylo by krásné, kdyby se to povedlo, protože superhrdinský komiks trošku přešlapuje na místě a snaží se najít cestu vpřed za každou cenu. I když v případě Metalu je to spíše cesta dolů.

Mnohavesmír není rybník!

Konkrétně do hlubin mnohavesmíru. Celý svět DC stojí na tom, že multiversum obsahuje 52 odlišných světů, které se nacházejí na tomtéž místě, ovšem vibrují na odlišných frekvencích. Ale protože Snyder je koumák a jde na to od lesa, poukazuje na skutečnost, že většina vesmíru je tvořena temnou hmotou, a tudíž musí existovat i temný vesmír, v němž se nalézají všechny ty odvrácené varianty Země, které spíše než na naději, pravdě a lásce stojí na beznaději, zkáze a ničení. A právě o střet mezi naším a temným vesmírem tu jde.

Batman a celá Země se začínají nořit do temnoty a z ní najednou pod vlajkou prastarého démona vylézají temné varianty temného… pardon. Správně to bude: Ještě daleko temnější varianty našeho starého dobrého temného rytíře. Údajně vznikly z jeho nejtemnějších obav a jde o varianty Bruce Waynea, jak by vypadal, kdyby se přidal k temné straně síly. Konkrétně kvůli vyššímu výkonu získal a pokroutil schopnosti Aquamana, Flashe, Doomsdaye a dalších.

Je to dost temné?

Je pochopitelné, že nejhoršákovatější Batman, který temnou chásku proti našemu světu povede, bude Batman, který se směje. Ne, není to Indián, je to Batman infikovaný Jokerem. Svět končí, proti tomuto zlu nemá nejmenší šanci. Ale změní to celé universum DC? Inu. Kéž by.

Je to vymyšlené dobře, většina vypuštěných zajíců (pardon – Batmanů) skončí zpátky v pytli a tvrzení Scotta Snydera, že tohle vymýšlel celou dobu, co psal Batmana, nemusí být lživé. Ovšem těch zajíců je tolik, že případného lovce po nějaké chvíli možná znudí jejich chytání. Ač je dílo spektakulární a skvěle nakreslené.

Pandořina skříňka otevřena

Jistě že si užijete všechen ten teror, který temní Batmani na Zemi vypustí, ale tak nějak se o hlavní protagonisty nebojíte. Protože víte, že všechna voda nakonec steče dolů a Země zase vystoupá nahoru a Stázina se dostane Kubovi za ženu. Ano, Snyder v závěru doširoka otevírá nové dveře do neznámého vesmíru a Batman se Supermanem slibují zatím nevídané výzvy, o kterých doposud neslyšeli oni, ale ani čtenáři. Jen ten pocit, to šimrání kolem páteře, když čtete opravdový příběh, se nedostavil.

S klidem ale můžeme zkonstatovat, že jde o to nejlepší, co v současnosti (či zcela nedávné minulosti) superhrdinský komiks nabízí. Na Metalu spolupracovaly samé těžké váhy, ze scenáristů třeba ještě Jeff Lemire a Grant Morisson, o výtvarnou stránku se starají Greg Capullo, Bryan Hitch a další… Zkrátka nakladatelství DC do toho vrhlo všechno a vyprodukovalo velký spektákl, a to včetně soundracku. Metalového, jak jinak.

A co víc, nakladatelství Crew zase trochu posunulo hranice toho, co na našem malém trhu může vyjít. Doposud jsme se z podobných událostí dočkali vždy pouze ústřední minisérie v jedné knize. Teď to konečně máme všechno, a na stříbrném podnosu!