Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje

Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje Zdroj: Hrdinové českého hokeje

Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
Obálka komiksových Legend
Pětistránkový příběh manželů Zátopkových z Legend právě začíná...
15
Fotogalerie

Pro dárky na poslední chvíli: Hrdinové dějin českého hokeje a další legendy tuzemského sportu mají svoje komiksy

Kdy jindy než před Vánoci – odmyslíme-li všemožná výročí – má smysl vydávat publikace mapující sportovní dějiny? Navíc publikace komiksové, protože to se bude mladým pod stromkem líbit? A tudíž se na trhu sešly hned dva komiksy o sportu, které se od sebe nemohou lišit víc.

Začneme starými dobrými známými. Vydavatelství Yinachi po úspěchu předloňského titulu Hrdinové (ti byli o fotbalu a psali jsme o nich) vypravilo do světa obdobnou knihu o hokeji a lakonicky ji nazvalo Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje. Autory knihy sice na obálce nenajdete, ale jsou jimi Ondřej Fuczik a Vojtěch Šeda. A zase válejí.

Kompletní dějiny českého hokeje

Ondřej Fuczik je ještě o něco vypsanější než u fotbalového dílu a Vojtěchu Šedovi to také kreslí líp – i když je tu komiksů méně než v první knize a více se ilustruje, než vypráví v bublinách. Fotbalová kniha měla jedinou chybu – komiksy pouze slepě opakovaly, co již zaznělo v textu. Autoři se však poučili a změnili koncept jednoznačně k lepšímu.

Knihou vás v epizodách provázejí dva kamarádi, kteří jako kluci hned v úvodu velkého ledního příběhu najdou na půdě dědovu předpotopní hokejovou výstroj z přelomu 19. a 20. století. A pak s hokejem postupně stárnou a komentují jednotlivé podstatné epizody. Výtečný rámec posouvá knihu o stupínek výše, kvalitnější je i knihařina, zkrátka a dobře druhý díl výrazně předčí první Hrdiny a je radost ho číst.

Fuczik je totiž rozený sloupkař; v krátkých glosách, které baví od první do poslední stránky, vypravuje kompletní dějiny českého hokeje. A nezapomene vůbec na nic. Tohle je zkrátka kniha, kterou potřebuje každý fanoušek nejslavnějšího ledního sportu, a kupodivu nejen ten. Více takhle povedených komiksů!

Kulhající Legendy

A pak je tu ona druhá kniha. Legendy: Slavné sportovní okamžiky. Komiks. Tak určitě. Autora Pavla Kováře znají pamětníci z Reflexu, kde před deseti lety působil především jako sportovní redaktor, a kresbu si nadšeně vzal na starost Petr Vyoral. O tom se dozvíte na první, poměrně neuvěřitelné stránce, kde autoři popisují, jak v Albatros Media dali projektu zelenou (budova taktéž vyobrazena i s logem). Také se z úst kreslíře ještě před rozjezdem dozvíte, že to „bylo náročné, ale stálo to za to“.

A náročné to je. Všechno, co na předchozím titulu funguje, tady kulhá (a to ještě v lepším případě). Bohužel talent napsat článek nejde vždy ruku v ruce s talentem psát scénáře ke komiksům. A se schopností napsat uvěřitelný dialog, který by nešustil papírem, se může míjet úplně. Mnoho dialogů v Legendách ostatně nenajdete; statické, sterilní obrázky Petra Vyorala jsou doplněny převážně citáty z rozhovorů vedených se sportovci. Což nefunguje.

„Rodinné zázemí“ u Ester

Snaha nacpat do jedné komiksové knihy šestadvacet legend českého sportu je sice chvályhodná, znalosti a rozhled Pavla Kováře také, ale zvládnout něco tak náročného na tak malém prostoru, aby výsledek nepůsobil bizarním dojmem, snad ani není možné. Asi vrcholnou ilustrací je okénko s titulkem „Rodinné zázemí“ u Ester Ledecké, kde si v komiksu mezi sportovci zahostoval i „všechnobudefajn“ Janek Ledecký s manželkou.

Zkrátka méně je někdy více – a pokud Pavel Kovář opravdu vymýšlí pokračování (jak čtenáře taktéž informuje na první komiksové straně knihy), zvolí snad jiný, lepší koncept.