The Lumineers

The Lumineers Zdroj: Danny Clinch

Sigrid
Wardruna
Tones and I
The Lumineers
4
Fotogalerie

Colours of Ostrava 2020 ozdobí svými koncerty i The Lumineers, zpěvačka Sigrid nebo mystická Wardruna

Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava k první oznámené hvězdě Twenty One Pilots přidává další kapely a hudebníky mnoha žánrů: folkrockové The Lumineers, mladou norskou zpěvačku Sigrid, mystickou severskou formaci Wardruna, australskou zpěvačku Tones and I, proslavenou hitem Dance Monkey, německou pochodovou techno dechovku Meute, divoké ruské The Hatters a odvázané ska-punk-rockové Bazzookas z Amsterdamu.

„Sedm nově zveřejněných jmen v čele s The Lumineers a Sigrid dokládá velkou žánrovou pestrost, která je Colours of Ostrava vlastní: od folkrocku, přes pop, severský mystický folk, divoké ska, punk či gypsy hudbu až po dechovku v rytmu techna. Společné je jim to, že nabídnou návštěvníkům skvělé koncertní zážitky,” shrnuje ředitelka festivalu Zlata Holušová. 

Američtí The Lumineers píší písně s nakažlivými melodiemi a silnými texty. Připomínají, o čem písničkářství vždy bylo – o důvěryhodném vyprávění příběhů. S chytlavým hitem Ho Hey v roce 2012 dobyli svět, propadla mu rádia, letní mejdany, reklama i televizní seriály. Zpěvák a kytarista Wesley Schultz, bubeník Jeremiah Fraites a donedávna violoncellistka Neyla Pekarek, kterou nově vystřídala houslistka Lauren Jacobson po právu získali nominace na Grammy, jejich velký fanoušek Barack Obama je dvakrát pozval do Bílého domu a U2 nebo Tomu Pettymu otevírali koncerty. Nadšeně byla přijata také skladba The Hanging Tree složená pro film Hunger Games.

Norská, teprve třiadvacetiletá zpěvačka a skladatelka Sigrid jako druhá nejmladší přesvědčivě zvítězila v BBC Music Sound of 2018, získala Norwegian Grammy Awards, stala se miláčkem davů v Glastonbury i na Coachelle a vystoupila během předávání Nobelovy ceny míru. A ještě než vydala debutové album Sucker Punch, v žebříčcích bodovaly virální hity Don't Kill My Vibe nebo Strangers. „Jsem ráda, že mohu věřit sama sobě a dělat to, co mi vyhovuje. Já se nezměním, přestože si někdo myslí, že bych měla,“ tvrdí sebevědomá dívka, vystupující nejčastěji v triku, džínách a keckách.

Z Norska přijede do Ostravy také kapela Wardruna, hudební projekt skladatele, zpěváka a muzikanta Einara Selvika aka Kvitrafna, čerpající z vášně pro severskou mytologii a spiritualismus, inspirovaný pohanskou runovou abecedou futhark ukrývající moudrost severských národů. V epických skladbách vystavěných na pohlcujících melodiích, sborových hlasech, zvukomalebnosti neznámých jazyků, drone music a bubnování se zrcadlí dávné tradice a mnoho z nich otevírá univerzální témata o komunikaci člověka s přírodou a vesmírem.

Německé Meute, s podtitulem Techno Marching Band, tvoří jedenáct dechařů, bubeníků a hráč na marimbu. S neuvěřitelnou přesností nejen na pódiu, ale i v ulicích či na náměstích hrají techno a house skladby od známých autorů taneční hudby – například Laurenta Garniera, Flume, Trentemøllera nebo Disclosure.

Australská autorka a zpěvačka Toni Watson alias Tones and I opanovala svými skladbami Dance Monkey a Johnny Run Away hitparády nejen v Austrálii, ale i v dalších dvaadvaceti zemích světa. Tones and I – bývalá buskerka svého času přespávající v dodávce – to bere s humorem: „Je to hezký pocit, když člověk ví, že lidem nevadí slyšet trochu Tones, třeba na cestě do školy nebo jinam.”

Ruští The Hatters si razí cestu světem svojí Russian gypsy punk folk street alco-hardcore muzikou – šílenými, zběsilými i humornými vystoupeními, kterým na pódiu vévodí obří balalajka. Sedmičlenní The Hatters složení z divadelníků, romantiků, punkerů a milovníků Balkánu mají silnou oporu v režisérovi Emiru Kusturicovi, tvůrci několika jejich klipů.

Ska-punkoví Bazzookas z Amsterdamu už deset let brázdí Evropu se žlutým školním autobusem a na Colours of Ostrava se po vrátí po pěti letech s novým albem, novou show a ještě šílenějšími nápady. „Naše energie vychází ze srdce a duše kapely. Všechno jiskří. Nezáleží na tom, jestli jste muž, žena, mladý, starý, krásný, ošklivý, malý nebo velký, Francouz, Belgičan, Němec nebo Holanďan, stejně na naše ska ze všech koutů světa a ze všech dob začnete tančit,“ vzkazuje zpěvák Bass Barnasconi.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 15. do 18. července 2020 opět v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Program na 24 venkovních i krytých scénách nabídne přes 450 bodů programu – vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel také diskuse v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity.

Čtyřdenní vstupenky jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu a v sítích GoOut a Ticketportal. Aktuální cena čtyřdenní vstupenky 2 990 Kč platí na limitované množství 9 000 kusů.