Uljana Donátová a obálka jejího druhého románu

Uljana Donátová a obálka jejího druhého románu Zdroj: Archiv nakladatelství Motto

Matka v trapu: V tomhle románu se žena musí přestat snažit, aby se něco změnilo

Uljana Donátová, mediální filmová specialistka, se po loňské románové prvotině Taková ženská jako já rozhodla vydat do zralejších, a o to prudších vod. Ve svém dalším románu odsouvá milostná dobrodružství ženských hrdinek do druhého plánu a do popředí staví obrozující sílu a důležitost ženského přátelství. Matka v trapu vyšla v listopadu v nakladatelství Motto.

Pětačtyřicetiletá Sylvie, hlavní hrdinka Matky v trapu, stejně nemá na nějaká vzrušující milostná dobrodružství ani čas, ani pomyšlení. Má hodně práce a svého umělecky založeného muže, stejně jako dvě pubertální děti, miluje; na svém životě vlastně nechce nic měnit. Jen kdyby nebyla tak strašně unavená tím, jak se o všechno musí starat sama - a ještě toho velkou většinu sama i zaplatit… Jednoho dne skočí do taxíku a chce utéct neznámo kam. Tak potká novou nejlepší kamarádku.

Nejlepší kamarádku?

Tedy rozumějte: Anna nejdříve jako Sylviina nejlepší kamarádka vůbec nevypadá. Je to drsná taxikářka, která se vyjadřuje pouze útržkovitě, má na sobě pankáčské tričko s andělskými křídly a nikdy k sobě přes ochrannou slupku nikoho nepouští. Jenže přesně tohle potřebuje Sylvie zažít: jiný životní styl, dočasný azyl v Annině spartánském bytě, ve všech směrech bouřlivé, nečekané setkání s jejím bratrem… A je to právě Anna, která Sylvii věnuje zásadní radu do rodinného života: „Možná je chyba v tom, že se moc snažíte. Zvykli si na to. Možná by bylo dobře, aby jednou měli strach oni o vás.“ Jak to dopadne? Jinak než si myslíte…

Moc se snažíme?

Matka v trapu Uljany Donátové je stejně svěží jako její prvotina, navíc ale jazykově propracovanější i detailněji psychologicky vystavěná. Mužským i ženským postavám v ní perfektně rozumíme, stejně jako jejich – vůbec ne povrchním – tragikomickým traumatům, pádům a zklamáním. I tento román přitom zůstává pevně na poli rodinných vztahů. Těch na oko funkčních, i těch zdánlivě nefunkčních. A právě kvůli nim je tato kniha, odehrávající se ve žhavé současnosti, důležitá: mluví o nutnosti zažít krizi, abychom si uvědomili, které letité vztahy jsou pevné a které už dávno visí na vlásku.  

Matka v trapu je také o tom, že by se člověk možná nemusel tolik snažit. Ovšem na druhou stranu: když se snaží, určitě něco přijde…