Video placeholde
Populární duo Roxette v roce 2011.
Marie Fredrikssonová, zpěvačka dua Roxette, zemřela ve věku 61 let.
Per Gessle na koncertu Roxette
Marie Fredriksson, zpěvačka kapely Roxette
Marie Fredriksson, zpěvačka kapely Roxette
12
Fotogalerie

„Věci nikdy nebudou stejné“. Zemřela zpěvačka Marie Fredriksson, polovička hvězdného dua Roxette

 Listen to Your Heart, It Must Have Been Love, Joyride, The Big L., Church of Your Heart, Sleeping  In My Car, How Do You Do, The Look, Fireworks či June Afternoon. Těmito a dalšími hity se po celém světě proslavila švédská popová skupina Roxette, kterou tvořilo nerozlučné duo: zpěvák a kytarista Per Gessle a zpěvačka Marie Fredriksson. Již od roku 2002 se však Marie Fredriksson potýkala s vážnými zdravotními problémy. V pondělí 9. prosince 2019 svůj boj s nimi definitivně prohrála, bylo jí 61 let.

Zprávu o jejím úmrtí přinesl švédský list Expressen. „S velkým smutkem musíme potvrdit, že jedna z našich největších a nejoblíbenějších umělkyň už není. Marie Fredriksson zemřela ráno 9. prosince v důsledku své dřívější nemoci,“ uvedla v prohlášení zpěvaččina manažerka Marie Dimberg.

„Things will never be the same“ (Věci nikdy nebudou stejné). Tímto vzkazem, který je i názvem další z neméně populárních skladeb kapely, se se svou parťačkou rozloučil Per Gessle. „Děkuji, Marie, díky za všechno,“ dodal. „Byla jsi vynikající muzikant, mistr hlasu, úžasný umělec. Díky za malování mých černobílých písní v těch nejkrásnějších barvách,“ dodal.

Marie Fredriksson se zdravotními problémy bojovala téměř dvě desetiletí. V roce 2002 doma omdlela a následně jí lékaři při vyšetření diagnostikovali nádor na mozku. Ačkoli měla pouze malou šanci na uzdravení, podařilo se jí vyléčit a dokonce se po několika letech vrátila na koncertní pódia. Hudební kariéru definitivně ukončila v roce 2016, kdy už jí zdravotní problémy omezovaly natolik, že se koncerty i nahrávání ve studiu pro ni staly nemožné. Tentýž rok vyšlo i poslední album kapely nazvané Good Karma.

Skupina Roxette byla založena v roce 1986 a v 90. letech patřila mezi nejoblíbenější a nejprodávanější evropské kapely, které se prosadily i za oceánem. Duo patřilo do vlny švédských úspěšných hudebních formací (vedle jmen jako Dr. Alban, Ace of Base či Europe), které na konci 80. let či v následujícím desetiletí úspěšně prolomily do té doby takřka neotřesitelnou anglo-americkou nadvládu nad světovou hudbou.

Zpěvačka, která byla ve svém rodném Švédsku úspěšná i na sólové dráze, po sobě zanechala manžela Mikaela Bolyose a děti dceru Inez Josefin a syna Oscara. Podle vyjádření manažerky Marie Dimberg by poslední rozloučení se zesnulou mělo proběhnout v úzkém rodinném kruhu.