Video placeholde
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Závěrečný den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
36
Fotogalerie

Sziget je odpověď na Glastonbury, získal cenu pro nejlepší festival mimo Británii

Ostrov svobody, Glastonbury kontinentální Evropy a už podruhé nejlepší hudební festival mimo Británii. Budapešťský Sziget, na který se každoročně vydá až tisíc Čechů a kde už taky zahrála spousta českých kapel, se dočkal další prestižní ceny. V UK festival awards v konkurenci mj. Tomorrowlandu získal ocenění pro mimobritské festivaly a vyhlíží další ročník s víc než půl milionem fanoušků.

Dvě nejstarší linky metra v Evropě jsou ty v Londýně a Budapešti. A metro není jediné, v čem je Maďarsko odpovědí evropského kontinentu na ostrovní prvenství. Sziget, který už čtvrt století táhne lidi z celého světa k Dunaji na ostrov Óbudai sziget, si teď z Britských festivalových cen odnesl sošku pro nejlepší festival na světě mimo Británii a dostal tak přízvisko „odpověď Evropy“ na legendární Glastonbury.

Ostrov svobody přitom v roce 1993 začínal jako malá studentská akce jenom s maďarskými interprety. Přírodní krajina velkého ostrova si ale říkala o další růst, a tak se během 4 let počet návštěvníků zečtyřnásobil a do Budapešti začala jezdit jména jako Iggy Pop, The Prodigy nebo Foo Fighters, kteří se mimochodem ukázali i na letošním ročníku. Vedle nich třeba Ed Sheeran, Twenty one pilots, Martin Garrix a Macklemore.

Pestrobarevně dekorovaný Sziget ale nepoutá statisícové davy (v rekordním roce 2018 560 tisíc „szigeťanů“) jen na hudební hvězdy. V doprovodném programu můžete projít za jeden večer indickou akrobatickou show, zvláštní japonskou vodní performance, a ještě třeba stand-up Súdánce z Anglie metajícího sebeironické fóry o imigrantech. Za to všechno už taky dvakrát vyhrál European festival awards.

Na rozdíl od okamžitě vyprodaného Glastonbury se ale na Sziget dá taky bez větších problémů dostat díky velké kapacitě ostrova. Navíc je vlakem jen pár hodin od českých hranic, i proto si na něj najde každý rok cestu kolem tisíce Čechů. Jak to na Ostrově svobody v srpnu vypadalo se můžete podívat ve fotogalerii.