Obálka knihy Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách

Obálka knihy Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách Zdroj: Archiv nakladatelství Čtyřlístek

V šesti rozsáhlých oddílech se čtenář stane svědkem vzniku i rozmachu fenoménu Čtyřlístek
Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách. 500 stran, 2 599 korun.
Bohatě ilustrovaná kniha vychází u příležitosti padesátého výročí vydání prvního sešitu komiksového časopisu Čtyřlístek.
Kniha mapuje v podstatě celé tvůrčí období otce seriálu, Jaroslava Němečka.
Součástí knihy je faksimile prvního vydání nebo grafický list s podpisem Jaroslava Němečka
5
Fotogalerie

Blahopřejeme do Třeskoprsk! Čtyřlístek je na trhu už neskutečných 50 let

A jeho tvůrce Jaroslav Němeček působí stále neskutečně svěže a se svou manželkou tvoří pilíř rodinného podniku, který byl třetím v Praze po revoluci založeným vydavatelstvím. Tak dlouhá doba se čtyřmi zvířecími postavičkami je úctyhodná. I proto vyšla opulentní kniha Čtyřlístek – První půlstoletí v Třeskoprskách, kterou v knihkupectvích zcela jistě nepřehlédnete.

Projektu se chopil komiksový teoretik Pavel Kořínek, který spolu se svým týmem nejen v knize Čtyřlístek – První půlstoletí v Třeskoprskách (vyd. Čtyřlístek) zmapoval historii, jež je skutečně pozoruhodná.

Celé to prý začalo, když byli Němečkovi na předmanželské cestě v Itálii, kde je ohromilo množství časopisů – i těch dětských. Po návratu pak Jaroslav Němeček přišel s nápadem na veselé obrázkové čtení, které nakonec vyšlo v nakladatelství Orbis.

Komiksový časopis s vlastním autem

Vzhledem k tomu, že mu tehdy bylo 24 let a že se psal rok 1969, jedná se o kousek vpravdě husarský, a to nepočítáme, že budoucí podpultovka vyšla v nákladu 50 000 výtisků. Ale oběti přinést musel, jak autor vzpomíná: „Když už bylo všechno konečně hotovo, řekli mi v Orbisu, že nemají auto a podklady nemají jak doručit do tiskárny.“ Co následovalo, zní poněkud cimrmanovsky. Prý se jej tehdy zeptali, jestli nemá vůz, kterým by do Velkého Šenova, kde se mělo tisknout, dojel. „Jedno staré auto bych měl – a snad vydrží i cestu zpátky.“

„První čísla jsme připravovali sami s mojí paní, a přitom nevěděli, zda náhodou netvoříme číslo poslední. Komiks byl vnímán prozápadně a celý projekt držela nad vodou jen fascinující prodejní čísla.“ Němeček si sice i po letech stěžuje, že náklady mohly být ještě vyšší, ale chyběl papír, přesto se ke konci komunistické éry náklad vyšplhal až 220 000 výtisků.

Objednat nelze

A přesto šlo o těžce podpultové zboží. Povaha prodeje přes PNS neumožňovala předplatné, navíc Čtyřlístek vycházel zcela nepravidelně, takže pokud jste neměli příbuznou trafikantku, bylo jeho shánění vždy dosti dobrodružnou záležitostí. Jaroslav Němeček dokonce vzpomíná na fanouška, který po letech vyprávěl, jak musel trafikantce nosit balíky s novinami, aby se ke svatému grálu českého dětského komiksu dostal.

Všechno se změnilo po revoluci, kdy přišla volnost podnikání. „Však my jsme si říkali, jaké by to bylo, kdybychom mohli vydávat na sebe, jak bychom se měli dobře. Ale když k tomu došlo a my vyjednávali s tiskárnou, řekla si najednou prakticky o dvojnásobnou částku než doposud. Na první námi vydané číslo jsme si museli jít v roce 1990 půjčit 300 000 korun do banky,“ vzpomíná Němeček.

Čtyřístek, kam se podíváš

Dnes má za sebou Jaroslav Němeček se Čtyřlístkem nejen 50 let, ale také 680 čísel časopisu, desítky dalších publikací s křížovkami, s delšími bonusovými příběhy (ach, kdo z vás nehledal Poklad kapitána Kida?), dva celovečerní filmy, jedno muzeum (které se právě stěhuje do větších prostor), spoustu upomínkových předmětů, a hlavně miliony čtenářů. A pak ještě výroční knihu, díky které vznikl tento článek.

Dárková oslavná publikace má 464 stan a v boxu najdete ještě plakát, grafický list podepsaný Jaroslavem Němečkem, Čtyřlístek extra, dále je tu faksimile (lehce zmenšené) prvního vydaného čísla a ještě sada pohlednic. V knize pak najdete celou řadu neznámých ilustrací a faktografie.

Takový keramický vedlejšák

Pro mnohé bude asi překvapivé, že Jaroslav Němeček si jako bokovku střihnul mezinárodní kariéru keramika. Začal s ní v roce 1975 a díky ní se dostal i na zapovězený Západ, kde jeho práce vystavovali. A do toho neúnavně kreslil Fifinku, Pinďu, Bobíka i Myšpulína… a k nim ilustroval bezpočet dalších dětských knížek.

Pro sběratele bude publikace zajímavá i díky seznamu všech vedlejších příběhů, a hlavně počtem uvedených epizod; kratší texty jsou věnovány těm nejzajímavějším vedlejším seriálům, ale i ohlasům Čtyřlístku na české komiksové scéně. Připomeňme, že na jeho stránkách jste se mohli potkat jak s Adolfem Bornem, tak Pavlem Šrutem. Sečteno a podtrženo, jde o knihu, která se daří ještě podrobněji zmapovat vesmír, který už tak všichni dobře známe.

Tento týden spatřil světlo světa další čtyřlístkový titul, Čtyřlístek Mini, pro ty nejmenší, kteří ještě neumějí číst. Takže je evidentní, že do druhé půlky století se u Němečků vstupuje s elánem.

Co možná nevíte

1. Čtyřlístek teď vychází 20x do roka v nákladu 40 000 výtisků

2. Celá rodinná firma má deset členů, dnes ji vede autorův syn

3. Fifinka byla původně reálná kočička budoucí paní Němečkové

4. Pro ČT pracoval Němeček v 60. letech, kreslil Příběhy ovčí babičky

5. Kája Saudek měl Čtyřlístek rád a s J. Němečkem byli dobří známí

6. J. Němeček miluje Garfielda, dostává jej od vnoučat k Vánocům

7. První podepsané číslo z r. 1969 kdosi draží na Aukru za 44 900 Kč.