Desatero knih pod jedličku

Desatero knih pod jedličku Zdroj: Archív

Desatero pod stromeček: Za tyhle knihy z letošní úrody dáme do ohně klidně obě ruce

Ano, samozřejmě jste vánoční knižní dárky pořizovali v průběhu celého roku, řídili se recenzemi i žebříčky prodejů zveřejňovanými Svazem českých nakladatelů a knihkupců, nastudovali katalog Nejlepší knihy dětem 2018/2019 a sledovali činnost známých autorů, novinky dobrých nakladatelů a výlohy kvalitních knihkupectví. Ale kdybyste přece jen váhali, doporučujeme vaší pozornosti následující knižní tituly. V jejich rozmanitosti je spojuje fakt, že česky vyšly letos, a pak pochopitelně nezpochybnitelná kvalita.

Timothy Garton Ash: Rok zázraků

Rok zázrakůRok zázraků|ArchívMožná vlastníte některé z předchozích dvou vydání této zásadní reportážní knihy britského historika a politologa, jenže pouze v aktuální edici najdete jasnozřivý doslov ze srpna 2019. Začíná líčením situace, kdy někdejší tvář studentského hnutí Monika Pajerová testuje s pomocí populární mobilní aplikace v restauraci čárový kód, aby zjistila, zda je minerálka servírovaná panu Ashovi „bez Babiše“. Autor se v něm pokouší odpovědět na otázku, která trápí nejen demonstranty z Letné: Kde se stala chyba? Přesně diagnostikuje patologie, jež souží střední Evropu i třicet let po sérii převratů – třeba tuzemskou absenci silného právního rámce, pozůstatku divoké privatizace, nebo odpor tzv. lidu k pražské kavárně / varšavskému salonu aj. Vedle letošní Cesty k nesvobodě z pera Timothyho Snydera další podnětná kniha pro zájemce o nejaktuálnější politologii a moderní dějiny. 

Jiří Šimáček: Prvotřídní hajzl

Prvotřídní hajzlPrvotřídní hajzl|ArchívKdo si chce éru komunismu připomenout nejen prostřednictvím výše zmíněné literatury faktu, nechť sáhne po čtvrté knize jedenapadesátiletého brněnského prozaika Jiřího Šimáčka. Misogynní a vulgární antihrdina, zkorumpovaný policista s chováním řeznického psa i zpovykaného fracka, zdědil chování po předcích. O jedné podobně odpudivé kreatuře, estébáckému generálovi a mučiteli Ludvíku Hlavoňkovi (majícímu skutečný historický předobraz), si daleko v Pretorii čte dospělá dcera právě zesnulé české emigrantky Lisy Biggsové v matčině pozůstalosti – má se jednat o jejího otce. Česká a jihoafrická linie se jednoho dne protnou a onen průsečík bude bolet.    

Elena Ferrante: Temná dcera

Temná dceraTemná dcera|ArchívI v sedmé knize, která v posledních třech letech neznámému italskému autorovi skrytému za pseudonymem v češtině vyšla, řeší ženská protagonistka původem z neapolské nižší střední vrstvy svůj komplikovaný vztah k matce i k dcerám a k ženám obecně; potýká se i s celoživotním rozporem mezi nutkáním vynikat ve svém oboru a mezi společenským požadavkem (nebo biologickou potřebou?) být dobrou matkou a loajální manželkou. Leda, která přednáší anglickou literaturu na univerzitě ve Florencii, potkává o prázdninách na pláži mladou a krásnou Ninu a její tříletou dcerku Lenù, které uvízly ve společenské vrstvě, z níž se Leda sama kdysi s velkým úsilím vymanila. Lavina výčitek svědomí nedokáže zabránit dalším Lediným špatným rozhodnutím… „Jsem zvrácená matka,“ říká – a vy její doznání můžete vstřebávat i formou zvukového záznamu (audioknihu Temná dcera vydal Radioservis).

Petr Hruška: Daleko do ničeho. Básník Ivan Wernisch

Daleko od ničehoDaleko od ničeho|Archív„Já jsem zkrátka prolhanec, básník, můžeš mi takhle nadávat, když si to přeješ…“ Autorem monumentální, sedmisetstránkové monografie sedmasedmdesátiletého doyena české poezie je uznávaný básník, ostravský patriot a literární badatel, který v oboru pořádání životaběhu a interpretace básnického díla uspěl mj. v případě devět let staré knihy o Karlu Šiktancovi, Někde tady. Od páně Wernischova dobrodružného dětství (narodil se „v Praze 18. června 1942 na Starém Městě nedaleko místa, kde v obklíčení gestapa právě v těch hodinách umírali českoslovenští výsadkáři, strůjci atentátu…“), let šedesátých a pozoruhodné sbírky Kam letí nebe z pera devatenáctiletého debutanta I. W. se přes samizdatové či exilové „šaškárny, bláznovství, blbiny a jiné vážné věci“ následujících dvou dekád dostáváme k „býkárnám, prdelím a mnohým rozmanitostem“ nového tisíciletí. Plus poučený výklad veršů, vzácné snímky, společenský kontext literární tvorby i špílce a žertíky, oběma neklidným básníkům-přátelům tak blízké.

Trent Dalton: Kluk spolkne vesmír

Kluk spolkne vesmírKluk spolkne vesmír|Archív„Mámina láska nebyla žádný med. Byla v ní bolest, krev, křik a rány pěstí do azbestocementových stěn, protože to nejhorší, co Lyle kdy udělal, bylo, že mámu přivedl k drogám…“ Že se dá pekelné dětství přetvořit ve skvělý autobiografický román, dokázal v poslední době i českým čtenářům třeba sedmadvacetiletý Édouard Louis. Jen o málo starší australský novinář Trent Dalton ve své cenami ověnčené prvotině líčí, jaké to pro Eliho Bella je, vyrůstat bez táty, mezi drogovými dealery (máma s otčímem prodávají heroin), s o rok starším bráchou Augustem, který v šesti letech přestal mluvit, a otřískaným vězněm (protože odsouzeným vrahem a notorickým útěkářem) Slimem alias Houdinim z Boggo Road v roli osobní chůvy.

Žena filmového kritika

Žena filmového kritikaŽena filmového kritika|ArchívVolání venkovských intelektuálek bylo vyslyšeno a jejich facebooková bible se dočkává skvostné knižní podoby. Anonymní autorka blogu Ženy filmového kritika byla za nactiutrhačné cancy a soupis hanebností, jimiž přízemně trýzní svého moudrého muže (neustálá výměna žárovek i plen, požadavky na placení složenek atp.), po zásluze nominována na Magnesii Literu. Je vtipná jako málokterá jiná naplavenina a se svou všeobecnou nedostatečností statečně bojuje; její popis rodinného soužití ženy a muže, zastoupeného vzácným živočišným poddruhem Kritik filmový, je nesmírně inspirativní pro každou domácí puťku mého typu. Navíc to celé parádně ilustrovala Toy_Box, další žena obecná, jistě též zastánkyně „tradiční rodiny“ a podřízené role ženy ve společnosti i všude jinde.

Álvaro Enrigue: Náhlá smrt

Náhlá smrtNáhlá smrt|ArchívMexický romanopisec ukáže četným fandům (českého ženského) tenisu bílý sport úplně jinak. Díky tematické i jazykové originalitě a pestrosti (výborný překlad Michala Brabce!) i důmyslné kompozici si čtenář v jediné zábavné a zároveň poučné próze vychutná jak tenisový mač italského barokního malíře Caravaggia a mladého španělského básníka Franciska de Queveda (hrají s míčkem vyrobeným z copů nebohé Anny Boleynové), tak reportážní pasáže z dobyvatelské cesty conquistadora Hernána Cortése, exkurzy do pohnuté historie tenisu či evropské protireformace nebo e-maily od autorovy nakladatelky. A ty tři sety se nehrají o nic menšího než o současnou podobu světa – a o to, kdo, jak říkají Mexikánci, „natáhne tenisky“ a koho „vynesou teniskama napřed“.

V. Matocha: Prašina: Černý merkurit

PrašinaPrašina|ArchívRovněž druhý díl zamýšlené trilogie o tajemné a temné Prašině, čtvrti rozkládající se kousek od Národního muzea, nadchl devítileté a starší čtenáře se zálibou ve foglarovkách, v komiksech Pavla Čecha nebo v hrobaříkovské trilogii Pavly Horákové. Dobrodruh Jirka a matematička En objevují další záhady neprobádaného území metropole, na němž nefunguje magnetismus, elektřina ani mobily, když pátrají po černém merkuritu, palivu na bázi rtuti vynalezeném Hanušem Nápravníkem, který klidně mohl být dalším Křižíkem či Nobelem, kdyby… Třicetiletý autor, nominovaný díky prvnímu dílu svého bestselleru na Cenu Jiřího Ortena i na Magnesii Literu, výtečně ladí s ještě o dva roky mladším výtvarníkem Prašiny Karlem Osohou. A v žebříčcích prodejů obě Prašiny válcují i všech Deníky malého poseroutky.

E. Pouydebat: Atlas poetické zoologie

Atlas poetické zoologieAtlas poetické zoologie|ArchívKrásná kniha francouzské evoluční bioložky pro milovníky přírody všeho věku: dobře srozumitelné vyprávění o 36 mimořádných živočiších představuje přírodu v její rozmanitosti, bohatosti a nádheře. Zejména náctiletí ocení autorčiny osobně laděné historky o luskounovi, baziliškovi, narvalovi a dalších v tuzemsku nevídaných tvorech, doprovozené bizarními fakty, rekordy, kuriozitami a elegantními malbami Julie Terrazzoniové. Od nesmrtelných mikroskopických želvušek, podle jedněch šeredných jako noc, podle druhých rozkošných želatinových medvídků, schopných přežít tisíckrát vyšší míru rentgenového záření a teploty až –270 °C a po zhruba hodinu i +360 °C, se dostaneme třeba k rajce holohlavé s jejími úchvatnými barvami a akrobatickým letem. Fakta z poslední doby provázaná poetickými popisy upomenou na legendární Brehmův život zvířat.

Y. N. Harari: 21 lekcí pro 21. století

21 lekco pro 21. století21 lekco pro 21. století|ArchívVšestranný izraelský historik se u tuzemského publika zapsal už dvěma bestsellery, reklamní panely stanic pražského metra momentálně okupuje obálka třetího. A zatímco publikace Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva se obracela do minulosti lidského druhu a Homo Deus: Stručné dějiny zítřka předpovídala jeho budoucnost, letošní novinka se věnuje problémům hrozícím v současnosti a několika následujících dekádách, od fake news (tedy mj. náboženství?!) přes roboty přebírající lidskou práci po problematiku neudržitelné ekologické situace, migrace nebo terorismu. Harari opět nadchne především obdivuhodnou schopností syntézy, zásobárnou skvělých konkrétních příkladů a vtipným popisem smrtelně vážných věcí.