Trumpetista Jan Hasenöhrl se představí na unikátním koncertu s jazzovou filmovou hudbou

Trumpetista Jan Hasenöhrl se představí na unikátním koncertu s jazzovou filmovou hudbou Zdroj: ČNSO

Unikátní koncert představí jazzovou hudbu z filmů Big Lebowski, Láska nebeská či Padesát odstínů šedi

Koncerty filmové hudby jsou v posledních letech čím dál populárnější a v repertoáru je mají i nejslavnější orchestry světa. Ovšem vybrat si z filmů jazzové skladby a představit je se symfonickým tělesem, už vyžaduje určitou odvahu i velkou představivost lidí, kteří dělají aranžmá. Takový unikátní koncert uvidí Praha 10. prosince v provedení Českého národního symfonického orchestru a Jan Hasenöhrl & The Loop Jazz Orchestra. Na večeru s názvem Jazz on Screen II. zazní skladby z mnoha známých filmů.

„Představíme jazzové skladby, které ve filmech hrály velmi důležitou roli a diváci se současně budou mít také možnost seznámit s mimořádně velkou hudební pestrostí, která je daná jak výraznou osobitostí autorů, tak růzností míst a doby vzniku skladeb,“ řekl pro Reflex.cz trumpetista Jan Hasenöhrl, který je i ředitelem Českého národního symfonického orchestru.

Koncert Jazz on Screen II. bude od klavíru řídit Vít Pospíšil, který se podílel na výběru skladeb i na jejich aranžérských úpravách. A rozpětí vybraných filmů je skutečně pozoruhodné.

Ve Smetanově síni Obecního domu například zazní skladby Feeling Good z filmu Zabiják (1993), Lujon z kultovního díla Big Lebowski (1998), I Put a Spell on You z erotického dramatu Padesát odstínů šedi (2015), Both Sides Now z populární komedie Láska nebeská (2003) či The Subterraneans ze stejnojmenného filmu, který vznikl v roce 1960 na motivy díla Jacka Kerouaca, nejdůležitějšího představitele uměleckého hnutí beat generation.

Český národní symfonický orchestr vystoupí s téměř 70 účinkujícími. Jan Hasenöhrl & The Loop Jazz Orchestra pak představí významné české instrumentalisty jako trumpetistu Jan Hasenöhrla, pianistu Víta Pospíšila, kytaristu Lukáše Chejna, saxofonistu Davida Fárka, baskytaristu Tomáše Uhlíka a bubeníka Michaela Noska. Ty doprovodí zpěvačka Markéta Foukalová.


Koncert Jazz on Sreen II., účinkují Jan Hasenöhrl & The Loop Jazz Orchestra a Český národní symfonický orchestr, diriguje Vít Pospíšil, 10. prosince 2019, začátek 19:30, Smetanova síň Obecního domu v Praze.