Autoři použili i odkazy na módní ochranu životního prostředí.

Autoři použili i odkazy na módní ochranu životního prostředí. Zdroj: Abramis

Dětský knižní hit H2O a pastýřové snů vsadil na tajemno, technické finesy i ekologii

Novodobé legendární Rychlé šípy Jaroslava Foglara připomíná v posledních letech série dětských knih spisovatele Petra Stančíka a ilustrátorky Galiny Miklínové, které všechny nesou ve svém názvu chemický vzorec vody. Nejenom že díla posbírala různá ocenění, ale byly to i prodejní bestsellery. Nejnovější díl opět míří hodně vysoko a tentokráte jako inovaci použili autoři i odkazy na módní ochranu životního prostředí.

Po H2O a tajná vodní mise (2017) a H2O a poklad šíleného oka (2018), přišli známí autoři před několika týdny s knihou H2O a pastýřové snů. Ta si podobně jako její předchůdci udržela originální a netradiční formu, když přináší nejenom tajuplný příběh ponořený do dobrodružného zákulisí, ale také vede ke vzdělávání dětí, které už umí dobře číst a vnímat svět kolem sebe. Na okrajích stránek tak můžeme najít nejenom vysvětlující obrázky Galiny Miklínové, ale i krátký popis, co některé popisované věci představují. Tyto poznámky jsou převážně edukativní, protože některé věci ze školy většina z nás prostě rychle zapomíná.

Ve vzorci vody H2O jsou ukryti hlavní hrdinové knihy Hugo, Hubert a Ofélie. Vytvoří svůj vlastní klan, mají svoji klubovnu (na rozdíl od Rychlých šípů v autě) a s pomocí takzvaného „zmenšovátka“ podnikají dobrodružné výpravy. Proti nim i tentokráte stojí zlověstný profesor Hermenegild Vulpes, který s pomocí moderních technologií kuje s gangsterskými kolegy pikle proti celé společnosti. Protože jsme ale v knize pro děti, dobro samozřejmě nakonec zvítězí.

Na rozdíl od předešlých dílů autoři zabrousili i do dnes tolik módní a důležité ekologické oblasti. Objevují se proto i zmínky o skleníkových plynech, nutnosti třídění komunálního odpadu, nebezpečí cukru v některých nápojích, nebo o nastupující automobilové elektromobilitě. Autoři to vše ale dělají velmi umírněně, agresivita klimatických aktivistů typu švédské studentky Grety je jim v jejich díle cizí.

Kniha, kterou vydalo nakladatelství Abramis, je opět perfektně zpracována i po stránce grafické a typografické. Mohla by se tak stát zajímavým dárkem k nadcházejícím svátkům. Dá se předpokládat, že i tentokráte půjde o bestseller v této knižní kategorii.

Zárukou toho jsou samotní autoři. Petr Stančík napsal například pohádkový horor Mrkev ho vcucla pod zem, sedm dobrodružství Jezevce Chrujdy, dále knížku O Díře z Trychtýře či alchymistickou pohádku Fila, Žofie a smaragdová deska. Pro dospělé pak vydal prózy Pérák, Mlýn na mumie (cena Magnesia Litera 2015), Andělí vejce a Nulorožec. Kreslířka, animátorka a režisérka Galina Miklínová je autorkou oblíbeného večerníčku O Kanafáskovi a pěti krátkých autorských filmů. S Pavlem Šrutem stojí i za trilogií Lichožrouti (Magnesia Litera 2009, nejkrásnější kniha roku 2009 a Magnesia Litera za knihu desetiletí). Na motivy prvního dílu této knihy pak natočila v roce 2016 celovečerní animovaný film Lichožrouti, který dostal několik cen na zahraničních festivalech, byl nesmírně divácky úspěšný (jen v Česku ho vidělo v kinech 302 tisíc diváků) a dnes ho nabízí i celosvětová streamovací platforma Netflix. Pro děti ilustrovala více než tři desítek knihy, naposledy dílo Cílovníci nebo oblíbené obrázkové knihy Vombat Jirka a Vombat Jirka je statečný.