Z komiksu Trikolora

Z komiksu Trikolora Zdroj: Albatrosmedia

Z komiksu Trikolora
Z komiksu Trikolora
Z komiksu Trikolora
Z komiksu Trikolora
Z komiksu Trikolora
5
Fotogalerie

Trikolora: Jak dnešní čtyřicátník vzpomíná na samet v komiksu

Jediný komiks k listopadovým událostem roku 1989 vydalo letos CooBoo patřící pod Albatros Media. Vzhledem ke třicetiletému výročí je to zvláštní, ale ono méně je někdy více, což platilo tenkrát i tehdy. Komiks nás mj. přivádí do malého fiktivního moravského města, kde malý desetiletý Robert, evidentně autorovo tehdejší já, popisuje ze své perspektivy události revoluce.

Trikolora, jak se komiks jmenuje (a určitě se tak měl jmenovat ještě před ohlášením jména politického hnutí s nulovou budoucností), dopadla dobře. Šinkovský zvolil pro vyprávění hned tři roviny, které se příjemným způsobem doplňují. Tou hlavní totiž není dění v Praze, ale popis života normální rodiny (tři děti 10, 13 a 17 let, tatínka mají na dráze, maminku úřednici), ke které se uvědomění, že „to prasklo“, dostává jen velmi pozvolna.

Venku a v Praze

Ve druhé rovině jsou pochopitelně záběry z hlavního města, kde třeba vyobrazení demonstrace na Národní třídě, které by bez dnešních technologií bylo jen velmi těžko proveditelné, působí prostě báječně. A propos – celá výtvarná stránka (kreslil Ticho762) si trochu hraje na retro, aby odpovídala době a více se k ní hodily reálné novinové výstřižky, které tvoří třetí a možná i nejzábavnější plán knihy. Jen jsou tak miniaturní, že přečíst je není jednoduché ani pro čtenáře se zdravým zrakem.

Hlavním motivem celého komiksu je touha po vlastní trikoloře, která na desetiletého vypravěče pořád tak nějak nezbyla. Netuší sice pořádně, proč by ji měl chtít, ale mají ji všichni kolem něj, vyrábějí ji z nejrůznějších zdrojů, a proto musí být důležitá. Na tomto detailu komiks rozhodně nestojí, ale dodává mu punc opravdovosti, protože tohle se malému hrdinovi/autorovi klidně stát mohlo.

V samém závěru autoři přepínají do současnosti a z desetiletého kluka je náhle obtloustlý čtyřicátník, který vyráží se svou malou dcerkou na demonstraci, protože: „Mysleli jsme, že o svobodu a demokracii nemusíme bojovat, ale byla to chyba.“ Inu, vydat recenzi na tento komiks kdykoli jindy než dnes, by zkrátka nedávalo smysl.

Ano, tak to bylo

Komiks se bude dobře číst čtenářům všeho věku i ze všech míst republiky. Ti z Prahy budou moci nahlédnout na to, jak celou revoluci vnímal venkov, děti si zase uvědomí, že jejich tehdejší vrstevníci vlastně taky moc netušily, oč tu jde, ale ony události jim změnily celý život. Čtenář z malého města si zase bude moci říct, že ano, že přesně takhle to bylo. Celá koláž je moc příjemná a rodiče určitě ocení vysvětlivky na jejím konci, které podají dodatečné vysvětlení o hlavních postavách událostí roku 1989. Stanovisko autorů knihy je evidentní a je to tak dobře. Trikolora tak vytvořila příjemnou připomínku, která sice neaspiruje na komiks roku, ale jistě potěší každého, kdo sympatizuje s dnešním výletem na Letnou. Tohle se povedlo.

Na ukázky z komiksu se podívejte do galerie: