Renáta Fučíková a její nová kniha

Renáta Fučíková a její nová kniha Zdroj: Musicantum, Práh

Noví Američané: Populárně-naučná historie obyčejných i neobyčejných Čechů v USA

Pověstné pečlivosti, s níž pátrá, kreslí, píše a popularizuje, dostála spisovatelka a ilustrátorka Renáta Fučíková znovu a beze zbytku. Výsledkem její několikaleté badatelské práce, pro kterou se rozhodla při návštěvě „nejčeštějšího“ amerického města, Chicaga, je veliká, 215stránková „bible“ Historie Čechů v USA, věnovaná našim krajanům. Vydalo ji letos v září nakladatelství Práh.

Držte si klobouky, dozvíte se toho opravdu hodně. Od objevení Ameriky v roce 1492 až do roku 1990 přicházeli do USA čeští objevitelé, poutníci, uprchlíci, osadníci, řemeslníci, muzikanti, sportovci, podnikatelé i umělci. V žádné jiné knížce to nenajedete tak pěkně pohromadě a s ilustracemi, jež mají zároveň výtvarnou i naučnou hodnotu.

Od Ruprechta k McDonaldu

Nejdřív do Nového světa dorazili misionáři. Taky kartograf Martin Bohemus či princ Ruprecht Falcký. Vedle bezejmenných hrdinů sem přijel i básník Josef Václav Sládek, který ve Státech prožil zásadní dva roky, nebo národopisec Vojta Náprstek. Antonín Dvořák samozřejmě otevírá éru boje za nezávislost českého státu; dovrší ji T. G. Masaryk. Pátá část, zvaná Na útěku před totalitou, je pak věnovaná uprchlíkům před nacismem i komunismem; své místo i kresbu tady mají Ferdinand Peroutka, Madeleine Albrightová, Miloš Forman, Arnošt Lustig, Ivan Lendl, Martina Navrátilová a další. Kniha logicky vrcholí projevem Václava Havla v americkém kongresu a několika příběhy Američanů, o jejichž českém původu se běžně neví. Třeba zakladatel firmy McDonal´s Ray Kroc se narodil v roce 1902 na předměstí Chicaga českým rodičům…

Bez šance vyprávět

Renáta Fučíková poctivě hledala příběhy mezi příběhy. Hodně toho načetla, ponořila se do historických pramenů Čechů, kteří šli v 19. století pěšky od Mississippi až někam daleko do prérií. Ze všech informací občas vytvořila jediný, unifikovaný, silný, v detailech pravdivý a dojemný lidský osud. Takový je třeba smyšlený příběh chudého Františka Jaroše z Pelhřimovska, který se v roce 1867 rozhodl odejít s rodinou do Ameriky. Na lodi mu žena zemřela na tyfus, do Nového světa dorazil vysílený, se třemi malými dětmi na krku. Během několika let se ale zmohl na kousek půdy a stal se z něj majitel železářské dílny, která vyráběla i nádherné kovové kříže. „Ty dodnes stojí nad hroby těch, kdo přišli do amerických prérií z dalekých Čech.“

Je to tak: na knize je cenné i to, že líčí osudy, o kterých jsme si tady v České republice nikdy nevyprávěli. Vždyť cesty zpátky domů nebylo a lidé, kteří v Americe takhle trpěli, vlastně ani neměli šanci sdělit to svým kamarádům a zbytku rodiny, kterou za sebou ve starém světě zanechali. Za totalit to nebylo lepší, to je jasná věc.

Pro kohokoli s byť i velmi náhodným vztahem ke Spojeným státům je tahle kniha objevná; bude to ideální rodinný vánoční dárek.