Malíř Adam Jílek v těchto dnech vystavuje v holešovickém Vnitroblocku

Malíř Adam Jílek v těchto dnech vystavuje v holešovickém Vnitroblocku Zdroj: archiv Adama Jílka

Výrazný umělec Adam Jílek se představuje ve Vnitroblocku. Výstava Sám sebou nabízí ironický a vtipný pohled na společnost

Kolem mladého umělce Adama Jílka (*1989) bylo letos rušno. Tomuto talentovanému malíři, který si i přes svůj relativně nízký věk stačil vyvinout jasně rozpoznatelný vizuální styl, se úspěšně daří překračovat hranice klasické malby. Před nedávnem se například podílel na letní kolekci šatů ve spolupráci s návrhářkou Beatou Rajskou, která byla představena na festivalu v Karlových Varech. Letos je také zařazen do přestižního žebříčku časopisu Forbes 30 pod 30. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách po celém světě a od 17. září můžete ta nejnovější vidět v holešovickém Vnitroblocku.

Adam Jílek zobrazuje svět kolem sebe pomocí realistické malby. Ústředním prvkem jeho tvorby jsou zvířata, kterým ale podobně jako v bajkách propůjčuje lidské vlastnosti a občas také výrazy ve tváři. Dokáže bravurně propojovat paralely mezi těmito dvěma světy a satiricky tak upozorňovat na různé nešvary lidské říše.

Nejnovější Jílkova výstava „Sám sebou”, kterou diváci mohou vidět od 17. září v holešovickém Vnitroblocku, zachycuje tři cykly, které spolu úzce souvisí. Prvním z nich je již zmíněná kolekce zvířat zachycující pohled na dnešní společnost s nadsázkou, ironií a vtipem. Dalším motivem je pomíjivost, kterou vyobrazuje záměrným vynecháním určitých fragmentů a motivů v obrazech. Třetím cyklem je pak jakýsi život v pohádce, který nám dává zrcadlo reálného světa. V dílech tak můžeme spatřit například Mickey Mouse nebo další kreslené postavičky v kontrastu s reálnou podobou těchto zvířat. „Tématice zvířat se věnuji mimo jiné proto, že v historii umění byla zvířata po většinu času opomíjena,” dodává ke své tvorbě autor.