Adéla Knapová: Předvoj.

Adéla Knapová: Předvoj. Zdroj: fra

Nová kniha Adély Knapové Předvoj: Dny lámání chleba i vazu. Budoucnost, nebo dnešek?

Láska jako cesta, jako boj o moc, nesmrtelnost... o duši? Ale cesta je zklamání a lidé se rodí s výdutěmi. Duše touží a počítače také. V nové knize, která právě vychází v nakladatelství Fra, spojuje kmenová autorka Reflexu a spisovatelka Adéla Knapová mimo jiné konec šedesátých let minulého století s vlnami moře, blížící se budoucností i genetickou nepůdou obřího skleníku plného rychlohrachu, očipovaných zaměstnanců a dálkově řízených čmeláků.

Rudolf a Milada jsou mladí, talentovaní, mají před sebou velkou budoucnost. Alespoň tomu věří. Milují se, jsou jedna duše, jedno tělo, a když společně zakusí nesvobodu, utečou. Za svobodou, za lepším živobytím, seberealizací. Ale nic není, jak si představovali. Ani oni nejsou takoví, za jaké se považovali. Když si Rudolf vezme život, zůstane Milada na svá zklamání sama. Nikdy se však lásky k Rudolfovi – nebo toho, co za lásku a splynutí duší označuje – nevzdá. Jak dobře známý, chce se říct až banální příběh z neméně banálního konce dvacátého století.

Eva je zrozena z anonymního vajíčka a anonymní spermie v době, kdy pomalu končí Miladin život i jedna dějinná epocha. Eva patří do nového světa, do budoucnosti. Zamiluje se do muže, kterého nikdy neuvidí. Adam k ní promlouvá z reality, kterou Eva odjakživa pokládá za samozřejmou, zároveň o ní nic neví, nezajímá ji. Je to svět, který lidé stvořili k obrazu svému, považují jej za umělý, nezajímají se o něj. Je to svět strojů. Svět, který lidem jen slouží. Svět bez duše. Nebo?

Adéla Knapová bude číst z knihy Předvoj v pátek 4. října ve 20 hodin na festivalu Tabook v Táboře a poté v úterý 8. října v 19:30 v Café Fra na Praze 2.