Olga, nejnovější román Bernharda Schlinka

Olga, nejnovější román Bernharda Schlinka Zdroj: Archiv nakladatelství Odeon

Láska až za hrob: Velký příběh, velké dějiny a vypravěčské mistrovství

Bernhard Schlink (* 1944), německý spisovatel, někdejší ústavní soudce a také profesor historie práva na berlínské Humboldtově univerzitě, zaznamenal celosvětový úspěch především díky svému románu Předčítač, který se dočkal i neméně slavné filmové adaptace. Od té doby Bernhard Schlink vydal osm dalších knih. Poslední z nich nese název Olga. V němčině vyšel tento román loni, u nás jej v překladu Jany Zoubkové vydalo nakladatelství Odeon. 

Protagonistkou příběhu začínajícího na konci devatenáctého století je osiřelá Olga. Ta se bezhlavě zamiluje do Herberta, svého přítele z dětství. Mladí milenci musejí čelit nelibosti ze strany Herbertových bohatých rodičů, kteří by jen stěží oženili syna s dívkou bez patřičného společenského statusu. Chudoba zprvu překáží Olze i v jejím přání stát se učitelkou.

Hovory o Německu

Když už se zdá, že je vše na dobré cestě, přijde rána. Herbert propadá touze objevovat odlehlé končiny světa a nevrátí se z průlomové polární expedice. Olga na něj čeká dlouhé roky a brzy je zřejmé, že marně. Přesto na Herberta vzpomíná celý život, o čemž se přesvědčuje Ferdinand, vypravěč druhé ze tří částí Schlinkova románu. Ten potkává Olgu již jako starší dámu a přes počáteční nevinné diskuse se nesourodá dvojice, v níž lze najít paralelu k Předčítači, dostává k dialogům o Německu a jeho historii.

Dopisy Olze? Ne, Olžiny dopisy

Většinu třetí části pak zabírají dopisy, které Olga posílala Herbertovi během jeho expedice a jež mnoho let po Olžině smrti odkoupí v té době již starý Ferdinand. Tyto listy Olga píše jednou plná naděje, jindy zcela bezradná, a představují skutečně silný čtenářský zážitek. Ale nejen to – také vnesou do příběhu novou a vskutku překvapivou peripetii. Ještě před Předčítačem napsal Bernhard Schlink tři detektivky a schopnost vystavět promyšlenou zápletku se odráží i v Olze.

Ve svém dosud posledním románu Schlink potvrzuje, že je velmi zručným vypravěčem, který dokáže příběh hnát téměř nezadržitelně kupředu, aby následně tempo vyprávění zvolnil a předložil takřka lyrickou pasáž. A přestože velké dějiny pro potřeby románu poněkud zjednodušil, Olga může nadchnout široké spektrum čtenářů.