Ekologie je Sziget plný.

Ekologie je Sziget plný. Zdroj: Jakub Němec, Reflex

Slavná anglická bioložka Jane Goodallová promluvila na Szigetu o šimpanzích.
Volně poházeným odpadkům se ani Sziget nevyhne.
Druhý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Druhý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Druhý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
77
Fotogalerie

Sziget se letos obarvil dozelena a vzkazuje: Plastová brčka v Budapešti nechceme

Sziget 2019 není jen festivalem hudebním, divadelním a cirkusovým, ale také ekologickým. Ekologické ladění festivalu je vidět na každém kroku, který v areálu uděláte. Pití v zálohovaných, opětovně použitelných kelímcích, míchané drinky bez brček, stany, které si po festivalu můžete odvést s sebou nebo je věnovat potřebným. Na programu jsou třeba i ekologické přednášky nebo ukázky kompostování.

Aby se toho návštěvníci festivalu, kterým je blízká ekologie, dozvěděli co nejvíce, je jim na Szigetu k dispozici třeba recyklační centrum, laboratoř kompostování, dílna na stavbu solárních panelů a mnoho dalšího. Každý den se lze účastnit i panelových diskusí s ekologickými odborníky a zástupci organizátorů festivalu. Dnes (v pátek) se v „Zeleném centru“ (to je název jednoho z přednáškových stanů) například koná přednáška a diskuse věnovaná mladé ekologické aktivistce Gretě Thunbergové a její akci Fridays for Future.

„V těchto dnech je Sziget se svými téměř sto tisíci obyvateli, kteří na ostrově každý den pobývají, pátým největším městem Maďarska. A je velmi živým městem. Pro nás je tak ideálním místem, jak v poměrně velké komunitě vyzkoušet, jak by ekologická řešení mohla být uplatněna v celé společnosti,“ řekl v jedné z panelových diskusí maďarský zahradník a ekolog Mark McMenemy.

Základní pravidlo: Vždy myslet na zisk

A co na všechna ta omezení brček, nádobí z recyklovatelných materiálů a další eko vymoženosti říkají návštěvníci festivalu? „Ohlas účastníků je až překvapivě pozitivní. Komplikovanější je to s dodavateli a provozovateli občerstvení. Ti prostě logicky chtějí za týden vydělat co nejvíce peněz a diskuse o ekologických táccích, vratných kelímcích nebo brčkách je jen zdržují,“ říká CEO festivalu Tamás Kádár. Organizátoři proto zdůrazňují, že vždy myslí na to, aby ekologické novinky nesnížily obchodníkům zisk. „Svým entusiasmem můžeme obchodníky krátkodobě nakazit, pokud ale přijdou o část zisku, nadšení vystřídá rozhořčení,“ dodává Kádár.

Plechovek od piva a nealko drinků se nicméně přes všechna ekologická opatření válí především při hlavních koncertech kolem hlavní stage stovky, možná tisíce. Úklidová služba sice opravdu „kmitá“ a vše neustále průběžně uklízí, pokud se ale chce v budoucnu festival prezentovat jako výrazně ekologický, měl by s tím něco dělat.

Organizátoři Szigetu se mimo jiné také dlouhodobě snaží omezit počet skútrů, které projíždějí festivalem a převáží občerstvení a vybavení. Ze stovek vozítek před deseti lety jich dnes v areálu zbývá v provozu padesát. I jejich výfukových plynů by se ale organizátoři v budoucnu rádi zbavili a nahradili je vozítky elektrickými.

Šimpanzi v politice

Z Nizozemí letos vyjely na maďarský festival dva speciální vlaky, které dohromady pojmuly dva tisíce účastníků. Cestování Sziget Expressem místo letadla zanechá podle organizátorů v ovzduší o 88 procent méně škodlivin než cestování letadlem. A protože se ekologické vlaky osvědčily a letos byly oba vyprodané, od příště by chtěli organizátoři vypravit další i z jiných zemí, počítá se minimálně s jedním z Francie.

Ve čtvrtečním programu vytáhli organizátoři Szigetu z rukávu skutečný eko trumf. Před vystoupením největší hvězdy večera, britské indie rockové kapely The 1975 promluvila k desetitisícům diváků z hlavní stage Jane Goodallová, slavná anglická bioložka zabývající se výzkumem primátů, která většinu svého života zasvětila šimpanzům. Pětaosmdesátiletá dáma nejdříve pozdravila publikum šimpanzím skřekem, aby následně diváky dojala vyprávěním o pozoruhodném citovém a společenském životě šimpanzů, kteří jsou v mnohém tak podobní nám – lidem. „Šimpanzí samci bojující o dominanci se naparují, snaží se vypadat velcí a silní. Hodně mi připomínají některé dnešní politiky,“ pobavila Goodallová publikum. Nebylo pochyb, jaké politiky má na mysli.

Jak to vypadá na festivalu Sziget, se podívejte v naší fotogalerii: