Video placeholde
Z prvního koncertu letošních Prague Proms - Thomas Gansch Big Band.
Jednou z největších hvězd Prague Proms bude mexický tenorista Ramón Vargas.
Sbor The Jeremy Winston Chorale patří v gospelu mezi to nejlepší na světě.
Trumpetista Jan Hasenöhrl, ředitel Českého národního symfonického orchestru.
Dílo Petra Iljiče Čajkovského na festivalu představí Ilya Mashkevich
6
Fotogalerie

Festival Prague Proms: Od gospelu, přes Beatles, hvězdného Ramóna Vargase až po trháky Hollywoodu

Letošní už 15. ročník hudebního festivalu Prague Proms nabídne širokou škálu hudebních žánrů – od gospelu, přes skladby legendární kapely Beatles, jazzové koncerty, hudbu ze slavných filmů, vystoupení Banjo Bandu Ivana Mládka až po recitál jednoho z nejvýznamnějších tenorů 21. století, Ramóna Vargase.

Samotný festival začal netradičně už v neděli 18. května úspěšným pražským koncertem, na kterém vystoupil rakouský trumpetista Thomas Gansch se svým Big Bandem s projektem nazvaným A Tribute to Thad Jones & Mel Lewis. Hlavní program teď bude následovat. Vybíráme z něj tyto koncerty:

Gospel!

Vynikající americký sbormistr a dirigent Jeremy Winston letos přiveze na začátek Prague Proms čtyřicet skvělých muzikantů v čele s Merkellem Williamsem a samozřejmě svůj The Jeremy Winston Chorale. Tento sbor patří v současnosti v případě gospelu mezi nejlepší soubory v USA.

Kdy a kde: Smetanova síň Obecního domu, Praha, 19:00 hod., 21. června.

Beatles a jejich svět

Jeden z lahůdkových koncertů letošního festivalu Prague Proms přinese hudbu legendární kapely The Beatles ve světové premiéře. Dirigent Carl Davis představí nejenom hudbu Beatles, ale i tvorbu jednotlivých členů skupiny z období po jejich rozchodu. Kromě jiného diváci uslyší v podání Českého národního symfonického orchestru a zpěváků skladby Strawberry Fields, Yesterday, Blackbird, Let It Be, Imagine či All You Need Is Love.

Kdy a kde: Smetanova síň Obecního domu, Praha, 19:00 hod., 23. června.

Banjo Band Ivana Mládka: Od neworleanského jazzu k Jožinovi z bažin a Jezu

Toto může být jedno z velkých překvapení festivalu. Banjo Band se vyzná z lásky ke starému americkému jazzu, z něhož vzešel. Po Ivanem Mládkem otextovaných jazzových evergreenech budou následovat banjo bandové přídavky. Diváci uvidí i projekci Mládkových obrazů. A hity budou – Jožin z bažin, Linda, Hlásná Třebáň, Zobali vrabci zobali, Nejkrásnější období je podzim a další.

Kdy a kde: Divadlo Hybernia, Praha, 20:00 hod., 24. června.

Canadian Brass

Soubor Canadian Brass založili před 40 lety Chuck Deallenbach a Gene Watts. Jejich repertoár tvoří jednak klasické žesťové skladby, tak rozsáhlý archiv originálních aranží skladeb mnoha žánrů. Jejich show je protkaná živými dialogy a divadelními efekty.

Kdy a kde: Anežský klášter, Praha, 19:00 hod., 2. července.

Čajkovskij Gala

Jeden z připravovaných uměleckých vrcholů festivalu. Dirigentem Českého národního symfonického orchestru bude Ilya Mashkevich a rokokové variace skladatele Petra Iljiče Čajkovského přednese skvělý český violoncellista Václav Petr. Předvedena bude také Čajkovského symfonie č.6 „Patetická“.

Kdy a kde: Smetanova síň Obecního domu, Praha, 19:00 hod., 3. července.

Mezzoforte

Koncert islandské skupiny Mezzoforte, která od svého vzniku na konci sedmdesátých let definuje styl instrumentálního pop-fusion jazzu a po celu dobu baví návštěvníky svých koncertů dokonalou souhrou, nadšením a individuální virtuozitou. Natočila 14 řadových alb a má za sebou nespočet vystoupení na neprestižnějších jazzových festivalech.

Kdy a kde: La Fabrika, Studio 2, Praha, 20:00 hod., 4. července.

Epoque Quartet

Multižánrový Epoque Quartet letos slaví 20 let od svého založení. Během této doby si našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový soubor. V loňském roce obdržel první pozvání k účinkování na festivalu Pražské jaro. Širokému publiku je známý také svým účinkováním v populární televizní show Stardance.

Kdy a kde: Mercedes Forum, Praha, 20:00 hod., 9. července.

Ramón Vargas & ČNSO

Největší hvězdou letošního festivalu Prague Proms bude jeden z nejžádanějších světových tenorů první třetiny 21. století, Mexičan Ramón Vargas. Ten přijede do Prahy po dlouhých 14 letech. ČNSO společně s ním už účinkoval letos v lednu na otevíracím koncertě Královské opery v ománském Maskatu. V Praze zazní kromě jiného hudba Giuseppe Verdiho či Giacomo Pucciniho.

Kdy a kde: Smetanova síň Obecního domu, Praha, 19:00 hod., 10. července.

The Hot Sardines

Americký band Hot Sardines přináší svým posluchačům atmosféru míst a doby, kdy byl jazz především taneční hudbou určenou pro nejširší společnost. Označení retro je však pro kapelu zavádějící, protože hudebníci komponují také vlastní skladby a aranžují známé i méně známé písně z období posledních 100 let. Posluchači označují jejich hudbu za „čirou radost“.

Kdy a kde: La Fabrika, Studio 2, Praha, 20:00 hod., 13. července.

Hollywood Night — Závěrečná noc Prague Proms

Naprosto lahůdkový závěr festivalu (i když jeho skutečně posledním koncertem bude až 3. října vystoupení známé jazzové skupiny Jazz Efterrätt) s filmovou hudbou. Na Proms po patnácté a celkem po třiadvacáté přichází Hollywoodská noc a opět s dirigentem Carlem Davisem. Kromě oblíbených hitů (hudba z filmů Big Lebowski, Kill Bill, Jurský park či Sedm statečných) se diváci mohou těšit na výbornou sopranistku Lenku Máčikovou , která připomene oscarový snímek Tři billboardy za Ebbingem, dále na Davida Krause, kteří všechny vrátí do 70. let k Alainovi Delonovi ve filmu Kdo nastaví kůži. Dále zazní hudba ze seriálů Most, Narcos a Vraždy v Midsomeru, což jsou některé novinky, které diváci uslyší při „závěrečné noci“ letošních Prague Proms.

Kdy a kde: Smetanova síň Obecního domu, Praha, 19:00 hod., 16. července.

Program festivalu Prague Proms najdete na webu Pragueproms.cz >>>