Obálka komiksu Requiem: Upíří rytíř

Obálka komiksu Requiem: Upíří rytíř Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Heinrich doufal, že po smrti najde klid - a ne chaos vzkříšení, světa, kde je čas naruby...
Heinrich se znovuzrodil jako upír, byl pasován na rytíře jménem Requiem a vzápětí se zapletl do kosmické války, kterou spolu vedou podivní bohové.
Ukázka z Requiema.  Scénář: Pat Mills; kresba: Olivier Ledroit; počet stran: 184; české vydání: 2019
Requiem, ukázka z komiksu
Requiem, ukázka z komiksu
7
Fotogalerie

Upíři, nacisti, mutanti! Všechno, co kdo rád, v jediném komiksu

Devadesátková upíří estetika v komiksu legendárního Pata Millse a kreslíře Oliviera Ledroita vás udeří přímo mezi oči, ještě než stihnete knihu otevřít. Na pulty českých knihkupectví se dostává zajímavá komiksová sága odehrávající se v pekelném světě Vzkříšení, který je obrácenou Zemí. Kde jsou u nás oceány, je zde pevnina, dobro je zlo a čas plyne pozpátku…

Než se pustíme do bližšího seznámení s celkovým konceptem, musíme zmínit jednu zajímavost. Requiem: Upíří rytíř je komiks, kvůli kterému Pat Mills založil úplně nové nakladatelství. Tento komiksový projekt měl totiž splnit jeho sen o prosazení se na francouzském trhu, který se dá pro komiksy označit jako zaslíbený. V podstatě to Millsovi vyšlo – alespoň na nějaký čas.

Taková trochu líp nakreslená Vrána

Francouzský kreslíř Olivier Ledroit ví, co francouzské publikum chce, a jeho kresba je opravdu spektakulární. A protože na Vzkříšení mají v mořích krev (všechnu, která byla na Zemi kdy prolita), je celý komiks infernálně rudo-černo-bílý. Svět, v němž jsou  pozemští hříšníci vzkříšeni a vtěleni do některé z pekelných bestií, je zachycen s obrovským rozmachem a zároveň do nejmenších detailů. Řada sice začala vycházet v roce 2000, ale chvílemi máte pocit, že Ledroit přímo opisuje od Jamese O’Barra, autora Vrány. Jen umí líp kreslit.

Mills vymyslel důmyslnou taxonomii démonických bytostí i božstev, vysvětluje, pro jaké hříchy se kdo ocitne v jaké podobě ve Vzkříšení, a zároveň si vyřizuje účty se všemi, kdo ho kdy namíchli. Třeba hlavní učitel upírstva je nakreslen podle jednoho z učitelů autorových, kapitánkou ghúlích pirátů je matka Terorza (jako ghúlové se ve Vzkříšení reinkarnují pokrytci) a vůbec je autorovi všechno nesvaté.

Shakespearovská tragika

Mills umí stavět ságy (vždyť má na kontě nejen Sláina, ale i Soudce Dredda), takže na hlavní svižný příběh postupně nabaluje další a další informace o předpeklí, v němž se vše odehrává. Celkem má mít příběh třináct částí, ovšem zatím se nedočkal dokončení. První kniha českého vydání obsahuje hned tři první alba, což dává ve velkém formátu rozumný rámec čtyř dílů kompletního komiksu.

Titulním hrdinou je bývalý německý voják, který páchal na východní frontě zvěrstva, aby zapomněl na fakt, že jeho milovanou židovku Rebeku odvedlo gestapo. Šlo o zakázanou lásku, takže je tragika příběhu přímo shakespearovská – i když William by knihu po zběžném prolistování nejspíš spálil pro její hříšnost.

Requiem upírem

Každopádně Requiem je vzkříšen ve Vzkříšení, a to rovnou v nejvyšší upírské kastě. V prvních třech dílech sledujeme nejen jeho výcvik, ale také několik bitev, z nichž poslední – už pod velením samotného Draculy – posouvá příběh do další kapitoly. Rebeka je totiž také ve Vzkříšení, ovšem bojuje na opačné straně než Requiem. Navíc se ukazuje, že novopečený upír toho o sobě ví nejméně ze všech v jeho okolí.

Pokud jste dočetli až sem, je Requiem komiks pro vás. Je zvrácený, sadomasochistický, zábavný, chytrý a neuctivý. Kresba balancuje na hranici kýče a často ji překročí. Ovšem v tomto případě to není chyba, ale přiznaná vlastnost. Jako by si autoři říkali, že satanismus se svými rekvizitami je také kýčovitý – a kolik má fanoušků!

Pokud váháte, může být rozhodujícím faktorem autorství Pata Millse, kterému u nás ještě nevyšel jediný slabý komiks. O Requiemovi dokonce můžeme říct, že to je vážně síla.

Na ukázky z komiksu se podívejte do galerie: