Skladatelka, pianistka, aranžérka a producentka Beata Hlavenková

Skladatelka, pianistka, aranžérka a producentka Beata Hlavenková Zdroj: foto archív Beaty Hlavenkové

Beata Hlavenková a její tvorba pro děti – Pišlické příběhy, festival Struny dětem, Divadlo Minor, 2018
Beata Hlavenková a Dorota Barová
Letos Beata Hlavenková nahrává s trumpetistou Oskarem Törökem nové album nazvané Sně
Beata Hlavenková spolupracovala s Lenkou Dusilovou také na oceněném albu Baromantika
Zleva: Lenka Dusilová, Dorota Barová, Beata Hlavenková
5
Fotogalerie

Oceňovanou pianistku a skladatelku Beatu Hlavenkovou na hudbě přitahuje euforie. Co doporučuje?

Osobitá skladatelka a pianistka Beata Hlavenková tráví mrazivé dny ve vyhřátém renomovaném studiu Sono, kde právě natáčí své nové album Sně. „Točím s úžasným trumpetistou Oskarem Törökem, na desce budou, kromě pár instrumentálních skladeb, zhudebněné  básně Bohuslava Reynka a Petra Borkovce (např. Reynkova Husa v mlze, kterou už nějaký čas hrává na koncertech). Jistě zde využije i své bohaté zkušenosti získané z dlouhobobé spolupráce s Clarinet Factory a se svých už čtyř autorských alb. Jejich projekt Eternal Seekers získal značný ohlas.

Držitelka řady Cen Anděl (mimojiné také za album Baromantika, na němž pracovala s Lenkou Dusilovou, Viliamem Bérešem a Patrickem Karpentskim) je vytíženou autorkou. Mezi její poslední projekty patří hudba k televiznímu dvoudílnému snímku režiséra Davida Ondříčka Dukla 61, trio s Dorotou Barovou a Lenkou Dusilovou, odehrané skandinávské koncerty s pianistou Andersem Aarumem a spolupráce s experimentální taneční skupinou VerTeDance.

Skladatelce Beatě Hlavenkové jsme položili naše tři tradiční otázky:

Co vás na hudbě přitahuje?

Zřejmě euforie, pocit nekonečných možností, svobody, která mě zaplaví, když jsem do muziky ponořená, a je jedno, zda v poslechu nebo vlastním tvoření. Ovšem to platí pro něco, co se shoduje s mým estetickým cítěním a světem. V opačném případě se spíše propadám do depky, pocitu zbytečnosti a kruté nudy a bezradnosti. Tak nevím.

Máte nějakou vizi, za kterou směřujete, nebo necháváte hudbu ze sebe jen impulsívně plynout?

K vizím a řemeslu musí patřit i intuice a spontánnost a tohle vše pak vyústí k impulsu, který nastartuje tvůrčí proces a obohacuje jej. Neumím si představit, jak by se dalo tvořit jinak. Nebo si to ani nechci moc představovat.

Co vás poslední dobou nejvíce zaujalo? Co doporučujete k poslechu?

K poslechu doporučuji cokoli od Eckharta Tolleho, záznam live koncertu Bon Iver na NPR music serveru, seriál Young Pope, TEDx s Wimem Hofem a znovuobjevení Queen.