Park Ztracenka byl obohacen o nový pomník obětem nacistického i komunistického režimu.

Park Ztracenka byl obohacen o nový pomník obětem nacistického i komunistického režimu. Zdroj: David Zima

Pomník je věnovaný obětem nacistického i komunistického režimu. Ty pomyslně spojuje osoba Milady Horákové, která byla během obou režimů perzekvovaná.
O podobu pomníku usilovalo 15 návrhů. Zvítězil nakonec návrh architekta Ondřeje Tučka a sochaře Ladislava Sorokáče.
Na místě plácku s velkým květináčem vznikl nový pomník věnovaný obětem dvou totalitních režimů.
Park Ztracenka je zatoulaným skvostem Prahy hned naproti Vyšehradu.
Park Ztracenka je doslova „ztraceným“ skvostem Prahy. Pro návštěvníky představuje doslova oázu klidu a možnost neobvyklých výhledů na pražskou metropoli.
68
Fotogalerie

Milé děti, komunismus odstraní všechny neduhy společnosti, tvrdí dětská knížka. A co vyléčí nacismus?

Loni na pultech českých knihkupectví objevila publikace, jejíž název sliboval vysvětlit polopatě rudou ideologii i těm nejmladším. Komunismus (nejen) pro děti aneb jak vše bude jednou jinak ovšem nenabízí citlivé shrnutí normalizačních praktik, jako třídní nenávist a práskání sousedů. Kniha vypráví dětem pohádku o tom, jak bude na světě zase dobře, až se komunismus vrátí.

„Komunismus je společnost, která odstraní všechny neduhy, jimiž trpí lidé v dnešní společnosti – kapitalismu,“ začíná německá spisovatelka Bini Adamczaková svoji ilustrovanou knihu o „lepších zítřcích“.

V Komunismu (nejen) pro děti se věnuje popisu současné společnosti a jejich chyb, které by se daly vyléčit zavedením ideálního komunismu, což se dle autorky zatím nepodařilo. Právě důvod, že dosavadní formy komunismu nebyly tím pravým komunismem, zřejmě vedl autorku i k tomu, že historii tohoto zřízení a „pokusům“ o jeho zavedení se ve svojí knize nevěnovala ani slovem.

„Protože v historii lidstva ještě nikdy reálný komunismus neexistoval, tak si nikdo neumí přesně představit, jak vlastně komunismus vypadá,“ píše ve své genderově nevyvážené pohádce, kde vystupují pouze ženy, autorka. 

Dobrou noc, strýčku Marxi. Co autorka říká o knize a co tvrdí o kapitalismu? Dočtěte si článek na Info.cz >>>