Nová inscenace Bond/Medea v divadle Studio DVA

Nová inscenace Bond/Medea v divadle Studio DVA Zdroj: Studio DVA

Nová inscenace Bond/Medea v divadle Studio DVA
Nová inscenace Bond/Medea v divadle Studio DVA
Nová inscenace Bond/Medea v divadle Studio DVA
4
Fotogalerie

Do Prahy se vrací fakeový James Bond a Medea Ivana Chýlková: Skvělá premiéra inscenace Bond/Medea ve Studiu DVA

Michal a Šimon Cabani chtěli vzdát divadelní holt Jamesi Bondovi, jenže filmovému hrdinovi amerického imperialismu by nikdo nedal ani korunu. Tak k legendě o tajném agentovi OO7 „kvůli grantu“ šoupli jednu z nejmocnějších kouzelnic starořeckých mýtů, Medeu. Tím se pražské divadlo Studio DVA v pátek 11. ledna proměnilo v globální televizní studio, ve kterém jsou redaktor televizních zpráv Jan Kraus, bondovský šéf strany OO7 Petr Fejk a lídryně pirátské „ekočokošugrfrí“ strany Petra Nesvačilová jen loutkami pro fake news v rukou mediální magnátky Medey, Ivany Chýlkové.

 Vznikla tak hravá, vtipná a po cabanovsku výborně nakašírovaná revue, kde si komerce podává ruku s uměním a moderní mediální manipulace se staromódní, nefalšovanou bondovkou.    

Bond/Medea je ale především aktuální, ucelený dramatický příběh. Jeho kostru tvoří reálná, několik let stará zpráva, že se Skotsko zbaví jaderných ponorek, protože je přece v přístavu pod hladinou stejně nikdo nevidí. Tak vznikne bondovské dobrodružství, které má Medea, pod dohledem Madam M, mírumilovně mediálně „zpracovat“ pro současnou, pochybami a korektností zmítanou Evropu.

Studio DVA si vzalo verzi inscenace Bond/Medea, která se hrála pouze dvakrát na konci roku 2015 v tehdy uzavíraném Divadle Komedie, pod svá křídla a dobře udělalo. Zatímco inscenace před třemi lety v Komedii přetékala nápady tak, až bylo někdy těžké se v celé té férii vyznat, pro Studio DVA byla dopracována kompaktnější, přesnější inscenace. Všechny technické složky tu fungují jako na drátkách a lidé v hledišti se mohou absurditě naší doby smát tak, až se třesou všechny angličáky, které se díky cabanovským projekcím mění v opravdové bouráky a vojenská vozidla. Kromě improvizovaného newsroomu je totiž na jevišti projekční plátno, které před očima publika mění nafejkovanou realitu v televizní „skutečnost“ v přímém přenosu.

Zdravě drzá inscenace je oproti té původní částečně přeobsazená, i když tu samozřejmě najdete pověstné cabanovské girls a taky boys (aby to bylo korektní). Do týmu tanečníků a herců přibyl Jan Kraus ve velké úloze „obyčejného“ redaktora televizního zpravodajství; tahle role antického chóru mu sluší a přitom dodává inscenaci další vrstvu vlastní ironické energie.

Autorsky po svém svoje party pojali roztančená, intelektuální Petra Nesvačilová (lídryně strany Sunshine) a koženě fejkový James Bond Petr Fejk, univerzální talent a neherec s charismatem akčních hrdinů. Vedle Madam M (Zuzana Stavná v alternaci s Monikou Absolonovou) jsou tu manželská dvojice Iásón (muzikálový herec Peter Strenáčik) a Medea s nadhledem Ivany Chýlkové, vtipná a herecky přesná v bílé antické róbě i černém kostýmku současné ředitelky zeměkoule.  

Zralá inscenace Bond/Medea dramatiků, režisérů, choreografů a scénografů Cabanů je ve své nekorektnosti zkrátka mnohem blíž současné realitě, než se před třemi lety zdálo.