Zpěvačka, multiinstrumentalistka, skladatelka, výtvarnice a lektorka Milli Janatková.

Zpěvačka, multiinstrumentalistka, skladatelka, výtvarnice a lektorka Milli Janatková. Zdroj: Archív Milli Janatkové

Milli Janatková pracuje na malbě kořenů pro autorské obrazy a kostýmy k osobnímu projektu Mým kořenům.
K projevu Milli Janatkové patří tanec.
Milli Janatková je i členkou Zapomenutého orchestru Země snivců.
Milli Janatková s Orlojem snivců a Jiřím Stivínem.
Milli Janatková nahrává album Mým kořenům. Píseň z této desky Mateřské kouzlo získala americké ocenění The Independent Music Awards – Vox Populi v kategorii A Capella. Na fotografii zleva: Tomáš Vokurka, Milli Janatková, Petr Tichý a Marek Novotný.
8
Fotogalerie

Píle a vytrvalost přinesla Milli Janatkové americké ocenění

Píseň Mateřské kouzlo osobité zpěvačky, multiinstrumentalistky, skladatelky, výtvarnice a lektorky Milli Janatkové získala americké ocenění The Independent Music Awards – Vox Populi v kategorii A Capella.

Osobitá zpěvačka a skladatelka Milli Janatková (36) je výrazná postava na naší alternativní scéně. Vedle zpěvu a malování se od dětství věnuje hře na kytaru a později na perkuse, které postupně vyměnila za volnost pohybu. Hraje si s rytmy, dechem, melodií a celým tělem, užívá si improvizaci a experiment. Její koncerty jsou živelné, veselé a plné radostné hudby. Janatková osciluje mezi world music a jazzem a vyzařuje energii, kterou přenáší na posluchače.

Po studiu zpěvu na univerzitě v Portugalsku vystupovala sólově se svými písněmi a za doporovodu vlastních smyček vytvářených přímo na podiu. Později založila trio s jazzovými muzikanty – pianistou Markem Novotným a kontrabasistou Petrem Tichým, hraje také s hosty (Cyrille Oswald, Michal Wróblewski, Robert Fischmann aj.). Spolupracuje také se zpěvačkou Ridinou Ahmedovou. S Jaroslavem Kořánem vystupují v duu nebo se skupinou Praskot pěny.

V roce 2017 vydala své zatím poslední album Mým kořenům, které získalo nominaci na prestižní cenu Classic Prague Awards 2017 v kategorii Crossover a píseň Mateřské kouzlo z tohoto alba vyhrála cenu VOX POPULI AWARD – The Independent Music Awards, USA v kategorii A Capella.

1) Co tě na hudbě přitahuje?

Hudba mi přináší komunikaci se sebou i posluchači, možnost zpracování životních zkušeností a předání příběhů ostatním. Baví mě skládání i improvizace, rytmus, vícehlasy, zvuky, cestování, poznávání, neustálé učení a posouvání vlastních limitů. Zpěv a otevírání hlasu je zdravý ventil emocí. Zároveň by měl muzikant umět tyto emoce přetvářet, aby to mělo hlubší význam a umělecký přesah a nebyl to právě jen ventil. Hudba mi dává možnost proměny – transformace, hledání a nacházení opravdovosti.

2) Máš nějakou vizi, za kterou směřuješ nebo necháváš hudbu ze sebe jen impulzivně plynout?

Vizi mívám několik let dopředu a tak vím přesně, na čem chci pracovat – i když jsem začínala jako improvizátorka. Všechny projekty nejdřív vidím a slyším, až pak je realizuji pomocí každodenních kroků. Je to někdy náročné, protože už teď mám v sobě materiál na tři různorodá alba i výtvarné cykly. Musím se krotit, protože nemůžu stihnout vše najednou. Učí mě to trpělivosti, plánování a sebedisciplíně. Někdy jsou to silné zkoušky, ale jsem za všechny zkušenosti vděčná.

3) Co tě poslední dobou nejvíc zaujalo? (A co si musí každý poslechnout?) 

Zajímá mě ticho. Vnímám intenzivně každý zvuk a něčím mě inspiruje. Jeden z nejlepších momentů jsem zažila v Českém ráji letos v létě. Ležela jsem na pohodlně proleželé dřevěné lavici u ohně a koukala na schnoucí třešňové listy nade mnou. Za nimi měsíc. Ten pohyb a zvuk listů a plamenů mě naprosto naplnily. Byl to kouzelný moment. Každý si může poslechnout sebe samého i prostředí, ve kterém žije – tím nejvíc poznáme a pochopíme sebe i ostatní lidi. Na poslech muziky nemám moc času, ale občas si zpestřím uklízení nebo odpočinek kvalitní world music, jazzem nebo audioknihou.