Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Hledá se nový režisér Jamese Bonda, Jan Hřebejk má jen malou šanci

Tak bohužel. Konec. Finito! Danny Boyle nového Bonda nenatočí. Neshodl se s producenty, Barbarou Broccoli a jejím nevlastním bratrem Michaelem G. Wilsonem na ztvárnění v pořadí pětadvacátého dobrodružství agenta, který má povolení zabíjet. Kdo ví, možná je Danny přesvědčoval, že by nebylo špatné, aby Bond zůstal uvězněn 127 hodin ve skalní rozsedlině, ale Barbaře se zdálo, že ten nápad už někde viděla.

Faktem je, že snad nikdy nebylo kolem nového Bonda tolik otazníků. Doposud neznáme jméno režiséra filmu, jenž by měl mít premiéru už příští rok na podzim, neznáme ani jeho scenáristu. Ten Boylův, John Hodge (napsal oba Trainspottingy) totiž pravděpodobně rovněž opustí palubu. Vzhledem k časové tísni nemohou producenti s výběrem tvůrců zahálet, a tak už nyní létají vzduchem opravdu zajímavá jména. Vezměme to popořadě, podle kursů britských sázkových kanceláří:

David Mackenzie (3:1)

V roce 2016 zabodoval skvělou kovbojkou Za každou cenu s Jeffem Bridgesem. Největšího favorita na režii nového Bonda sráží jeho skotský původ. Jednak je proti brexitu a jednak panuje obava, že do titulní role bude chtít znovu prosadit krajana Seana Conneryho, což by Bonda nenávratně poslalo do báječného hotelu Marigold. Nechápete? Jedná se o filmařský vtip. Hotel Marigold byl v britské komedii z roku 2011 místem odpočinku pro skupinu noblesních důchodců, což byla skvělá příležitost pro skupinu herců za zenitem. Judi „M“ Denchová v něm hrála hlavní roli.

Denis Villeneuve (4:1)

Kanadsko-francouzský režisér zaujal sci-fi dramatem Příchozí a skvělými akčními scénami ve filmu Sicario: Nájemný vrah. Proti němu hovoří vlastně jenom to, že je nejen kanadský, ale i francouzský režisér.

Yann Demange (4:1)

Další Francouz a velká neznámá. Jediný celovečerní film, který jsme od něj měli možnost vidět, je z roku 2014 a je to historické drama 71. Jeho druhý snímek White Boy Rick s Mathewem MacConaugheyem zatím nikdo neviděl. Do kin půjde v září. Režisér si patrně získal důvěru producentů suverénně vedenou čtyřdílnou televizní gangsterkou Top Boy. Ale zase, Frantík…

Sam Mendes (7:1)

Velká jistota, filmař, který režíroval poslední dvě bondovky, přičemž Skyfall, ta předposlední, vydělala nejvíc v historii. Moc se o něm nemluví, ale kdyby šlo do tuhého a nebyl už čas na experimenty, Mendes je tutovka. Proti němu mluví pouze fakt, že od dob Americké krásy chodívá každou středu na oběd s Kevinem Spacym.

Christopher Nolan (8:1)

Britský filmař se na seznamu ocitl pro svou schopnost pracovat pod tlakem a taky pro umění vnést do akční podívané existenciální hloubku. Jako v případě posledních dílů Batmana. Bond přece s temnotou koketuje už od Skyfallu.

Kathryn Bigelow (14:1)

Tak tohle by byla bomba. Bývalá žena Jamese Camerona a držitelka Oscara za „pyrotechnické“ drama Smrt čeká všude z roku 2010 je skvělá režisérka. Rozhodně by byla žena za kamerou smysluplnějším experimentem než žena v obleku před ní, která by se nás pokoušela pobavit hláškou: „Jsem Eva, Eva Bond.“

Ken Loach (50:1)

Dvaaosmdesátiletý, radikálně levicový režisér proslulý svými sociálně laděnými dramaty. Nic proti němu, ale ten by zřejmě trval na tom, aby Bond třídil odpadky, pil fair trade kávu a jezdil v malém ekologickém voze. To přece nikdo nechceme.

Jan Hřebejk (jeho jméno britské sázkové kanceláře nenabízejí, my mu však dáváme kurs 50 000:1)

Je zvyklý, stejně jako všichni výše zmínění, pracovat s hvězdami (Jiří Macháček), ale panuje obava, že by trval na tom, aby byl příběh třídílný a odehrával se v zahradnictví.