Z filmu E. T. mimozemšťan - ilustrační snímek

Z filmu E. T. mimozemšťan - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Nový seriál o sci-fi: Jak se měl jmenovat E.T. a proč Spielbergovi zakázali televizi

Věděli jste, že E.T. Mimozemšťan se měl původně jmenovat Watch The Skies? Že se jeho stvořitel, režisér Steven Spielberg nejvíc ze všeho bál lesa, ve kterém žil disneyovský Bambi? Nebo že už v pěti letech pozoroval s tatínkem roj meteoritů, což v něm zanechalo takový dojem, že scénu o čtvrt století později zrekonstruoval v další ze svých sci-fi pohádek, v Blízkých setkáních třetího druhu? To vše a ještě víc prozradil v rozhovoru s Jamesem Cameronem pro jeho seriál Příběh sci-fi, který právě běží na AMC.

Každou sobotu usedá trojnásobný držitel Oscara proti některému ze svých kolegů, aby je fascinujícím způsobem zpovídal na téma svého nejoblíbenějšího žánru. A protože Cameronovi se snad ani nedá říct ne, vyslechneme si úvahy od všech myslitelných milovníků sci-fi, počínaje Christopherem Nolanem přes George Lucase až po Sigourney Weaverovou. Kromě toho Cameron oslovil i více než sto odborníků, od paleontolgů po lingvisty, kteří „přátelskému potlachu“ dodali rozměr erudovaného tvaru.

Názvy jednotlivých dílů, které AMC vysílá každou sobotu od 15 hodin, naznačují, čemu se Cameron a jeho hosté věnují: Mimozemský život, Zkoumání vesmíru, Monstra, Temná budoucnost, Inteligentní stroje nebo Cesta v čase. Tím nejcennějším, co originální dokument přináší, je nicméně stejně hlavně setkání dvou nekorunovaných králů Hollywoodu Camerona a Spielberga.

Hodní ufoni

Druhý jmenovaný při něm mimo jiné osvětlil prapůvod své imaginace: „Rodiče měli za to, že televize je to nejhorší, co může mít vliv na malé dítě. Takže mě před ní chránili. (…) Nezbylo mi, než začít snít a vymýšlet si svoje vlastní ‚pořady‘,“ vrátil se Spielberg do raného dětství. Místo televize se prý často díval na oblohu – s tatínkem tak trávili moře času.

„I proto jsem dal E.T. Mimozemšťanovi pracovní název Watch The Skies. Pamatuju si, jak jsme koukali nahoru a táta říkal, že odtamtud může přijít jenom dobro... Slíbil jsem si proto, že jestli někdy natočím sci-fi, musí za námi ti chlápci odjinud přicházet výhradně v míru.“

Celý rozhovor se Spielbergem a dalšími ikonami (nejen) sci-fi vychází i knižně pod názvem James Cameron: Příběh sci-fi.