Znovuzrození hrdinů DC: Suicide Squad

Znovuzrození hrdinů DC: Suicide Squad Zdroj: Archiv nakladatelství BB/art

Znovuzrození hrdinů DC: Green Arrow
Znovuzrození hrdinů DC: Harley Quinn
Znovuzrození hrdinů DC - ukázka
Znovuzrození hrdinů DC - ukázka
Znovuzrození hrdinů DC: Batman
9
Fotogalerie

Devět nových komiksových řad DC česky: Znovuzrození aneb Marketing podle Batmana

Hrdinové nakladatelství DC příliš nezáří na filmovém plátně, a proto se není čemu divit, že se stále snaží přijít s něčím novým v komiksu. Po strategickém vydávání komiksové události New 52 následuje Rebirth – Znovuzrození. Pochopitelně jde o snahu přilákat nové čtenáře, ovšem oficiální nóta zní, že se autoři zamysleli, co je na jejich hrdinech zajímavé. To ponechali – a zbytek zahodili do koše k recyklaci. Jak to je doopravdy?

Nejdříve je potřeba pochválit nakladatelství Crew a BB/art, že se do projektu pustila. Je to poprvé, co máme příležitost nahlédnout pod pokličku amerického mainstreamu prakticky aktuálně, bez dlouhé časové prodlevy. Jde o dvousečnou zbraň – české publikum je zhýčkané dvaceti lety pečlivého zvažování, co by se mohlo líbit a co ne. A najednou je tu hned devět komiksových řad, které vycházejí s dvouměsíční periodicitou a jež čas ještě nestihl prověřit.

Ideální start pro nováčky?

Samozřejmě že DC nevydává v USA jen devět řad, ale na malé Česko je i devět až až. Jak zareaguje domácí publikum, které ještě nestačilo dokoupit šedesátidílnou řadu kompletu DC, je ve hvězdách. Je jisté, že před deseti lety by se do tohoto kroku vydavatelé pouštěli jen těžko. Snad už je trh dostatečně velký (o dospělosti v této souvislosti raději nemluvme), aby všechny superhrdiny pojal.

Na obálkách všech komiksů najdete claim: Ideální start pro nové čtenáře. Inu, mohlo by tomu tak být, ale museli by si předtím dohledat na internetu, co se odehrálo v New 52 a ideálně by si ještě měli přečíst Strážce Alana Moorea (pokud by výsledkem Rebirthu bylo, že by si jej přečetli všichni milovníci „pláštěnkářů“, dalo by se mluvit o skvělém výsledku). Ano, otvírají se nové příběhy, ale rozhodně nejde o začátek od píky.

Sázky na jistotu

A které řady tedy čeští vydavatelé zvolili? Sázeli poměrně dost na jistotu: co už zafungovalo dříve, dostalo prostor. Takže v českém Znovuzrození vychází trochu nepochopitelně Harley Quinn, která se vyskytuje i v další „mlátičce“ Sebevražedný oddíl, šanci dostal Green Arrow (po úspěšném seriálu si snad Ollie škrtne i u nás), do výběru se proboxovala Wonder Woman (bylo to asi o prsa a pomohl jí film), překvapivě v základní sestavě nastoupil i Flash (právě kolem něj se roztáčí celý ústřední příběh Znovuzrození), železnou jistotou jsou hned tři řady Batmana (Batman, All Star Batman a Batman Detective Comics) a týmovka všech se všemi Liga spravedlnosti (ta si zaslouží titul skokan roku, protože od ní nikdo nic nečeká, ale kupodivu patří k nejlepším z jmenovaných).

Rychlá smrt? Zábavné

A teď už jen v rychlosti říct, že se neprobojovali Zelení Lucernové, Aquaman má prozatím také smůlu, nikdo z Gothamu nemůže nastoupit proti Batmanovi a Superman je prozatím také na střídačce. Oč tu jde? Flash záchranou vlastní matky v minulosti způsobil krizi a čas se zbláznil. Navíc s ním ještě někdo manipuloval a my zatím nevíme kdo (opovažte se dívat na Wiki). A hrdinové mají pocit, že na něco zapomněli. Jako by někdo vymazal pár let času z jejich hlav. Tuhle skutečnost chvíli řeší Flash Barry Allen, ale než se do případu zakousne, objeví se podivná bouře, která obdaří superrychlostí desítky lidí v Central City. Pak se v komiksu hodně běhá, jde o jeden z lepších Flashových příběhů, které u nás vyšly, ale záhada nikam nepostoupí.

S hlavní zápletkou si zatím nedělá starosti ani Harley Quinn (ta se stará o pořádnou dršťkovou a vostrý hlášky), jiné starosti má i Sebevražedný oddíl – Rusové mají vlastní verzi jejich týmu a kdesi na Sibiři schovávají mimozemský artefakt, jehož obsah znamená jen a pouze velké nepříjemnosti. Zábavné na tomhle komiksu je, že se v něm rychle umírá a sestava týmu se mění rychleji, než si na ni zvyknete.

Trojitý Batman a zmatená Wonder Woman

Co se týče Green Arrowa, je to těžké. Člověk by si myslel, že připravit hlavního hrdinu znovu o jmění prostřednictvím ďábelské organizace už nebude nikomu připadat jako nosný nápad. Ale to by se člověk pletl. Oliver Queen v tom zase lítá. Ani konání dobra ho nezachrání. Prostě smolař.

Asi nejhůř je na tom Wonder Woman, která se nejdřív musí vypravit do Afriky porazit jakési divošské božstvo, aby pak zjistila, že s ní někdo neustále manipuluje a že nemůže věřit vůbec nikomu, dokonce ani sobě ne. To Batman je na tom se svými třemi příběhy o poznání lépe. V prvním sice řeší nevyzpytatelnou přítomnost dvou nových superhrdinů v Gothamu – zavádění nových postav je vždy komplikované – ale v tom druhém (All Star Batman) už má na starost „pouze“ svého oblíbeného protivníka Twoface. Je jisté, že tenhle případ bude hodně bolet.

Třetí příběh (Batman Detectvive Comics) je batmanovská týmovka, ve které musí temný rytíř postavit bojůvku, která odolá novému útočníkovi, jenž netopýřího muže pozoruje podivuhodně pokročilými drony. Už u nás vyšly i slabší batmanovské příběhy, ale tak nějak tomu pořád něco chybí.

2700 Kč každé dva měsíce

Největší scenáristickou originalitu pak nečekaně přináší Liga spravedlnosti a příběh Vyhlazovací stroje (název je to nejslabší z celého komiksu). Superhrdinové čelí kataklyzmatu, Zemi zasáhne řada zemětřesení, a jak se ukáže, superhrdinové naší planety se ocitli přímo mezi dvěma kosmickými silami, které spolu soupeří. Naneštěstí nikdo není s to určit, kdo jsou ti dobří a kdo ti zlí. K tomu ke všemu je Superman mrtvý (zahynul před Znovuzrozením, a jak k tomu došlo, se tu noví čtenáři nedozvědí). Naštěstí je v záloze Superman z jiného světa, kterého sice nikdo nezná, ale je to stejný kabrňák jako ten původní…

Jak vidíte, není to jednoduché. A ještě se to má celé zkomplikovat, ale na to si nějakou dobu počkáme. Každý komiks stojí poměrně přátelských 299 Kč, ale i tak to znamená bezmála 2700 Kč každé dva měsíce, pokud budete chtít číst všechno. Zatím lze těžko určit, kolik řad bude potřeba sledovat, abyste pochopili souvislosti onoho příběhu. Ale pokud milujete superhrdiny, není co řešit. Nakladatelství Crew a BB/art vás vrhají do komiksového ráje.