Video placeholde

#musitezazit: Proč jít na festival Metronome? Bude tam oblíbenec Bowieho i chemičtí bratři v tanci

V Praze se v pátek a v sobotu (22.—23. 6.) koná třetí ročník Metronome Festivalu. Jeho program je sestavený zejména z výrazných jmen vzdálenější či bližší minulosti, ale nenechte se zmást – ani v jednom případě nejde o žádné vykopávky. Doporučujeme třeba koncerty Massive Attack, The Chemical Brothers, Johna Calea či Sexy Dancers a Tata Bojs. A jaký je tip Mardoši z posledně jmenované kapely, která mimochodem na Metronome oslaví třicáté narozeniny?

Johna Calea označil David Bowie za jednoho z nejpodceňovanějších hudebníků historie. Před více než padesáti lety spoluzakládal tenhle velšský hudebník The Velvet Underground. Pak produkoval třeba alba The Stooges či Patti Smith. Jeho sólové desky vždy nějakým způsobem reflektovaly dobu svého vzniku a dodnes pracuje i s muzikanty o několik generací mladšími.

Devadesátá léta a taneční scéna vynesly do světla stroboskopů mnoho zajímavých projektů, osobností a kapel. Málokomu z nich se ale podařilo úspěšně překlenout milénium. The Chemical Brothers to dokázali a stále tvoří desky vzbuzující pozornost. Jejich síla je navíc obzvlášť cítit na vizuálně i zvukově dotažených živých vystoupeních.

Na jejich prvních třech albech – Blue Lines, Protection a Mezzanine – vyrostly generace fanoušků. I u nás si dobře pamatujeme na jejich výrazné koncertní show. Tu další chystají Massive Attack na Metronome, kde s nimi ve dvou písničkách vystoupí také hiphopová úderka z Edinburghu Young Fathers.

Sexy Dancers. Kapela Romana Holého dvacet let mlčela. A teď se ozve. Bude to tanec.

Tata Bojs letos slaví třicáté narozeniny a při té příležitosti si na Metronome pozvali spřátelené kapely. Na Moon stage tak v pátek zahrají Umakart (naživo je můžete vidět poprvé po šesti letech), Midi lidi a Zrní. Program vyvrcholí nočním koncertem Tata Bojs na speciální scéně.

A právě Mardoša z Tata Bojs (nejen) čtenářům Reflexu doporučuje koncert Davida Byrnea. Proč? Více ve videu nad článkem!