Video placeholde

Genius Picasso: Seriál, který stál Antonia Banderase obočí (a diváka trpělivost)

Kouzlo a hlavně dosah seriálové tvorby objevuje stále víc televizních kanálů včetně těch, od nichž by to nikdo nečekal. Loni se takhle blýskla dokumentární stanice National Geographic, když přišla s projektem Génius v podobě série o Albertu Einsteinovi. Toho po roce nahradil další výstředník, španělský malíř Pablo Picasso.

Producent Génia Ron Howard má čuch (a prostředky) na výjimečné herce, pročež jsme se loni mohli těšit z výkonů Geoffreyho Rushe (Einstein) a teď Antonia Banderase. Ten se coby Picassův rodák z Malagy do partu svého vzoru opřel s příkladným nasazením, a tak je pořád na co koukat. Dokonce i tehdy, kdy se toho zrovna moc neděje – což je mimochodem Achillova pata druhé řady série, jež se až příliš okatě snaží o takzvané umění a trochu přitom zapomíná na diváka.

Desetidílný seriál, jenž už se stihl dostat za polovinu, mapuje Picassův život opravdu zevrubně. Simultánně sleduje jeho starší a mladší verzi (Max Befort), pročež nechybí momentky z bohémské Paříže před válkou, bezstarostných návštěv býčích zápasů, ale také scény vysvětlující umělcova niterná dramata (vztah k rodině, smrt blízkého přítele) či dilema, zda se politicky angažovat (pasáž o zrodu slavného obrazu Guernica).

Banderas se mimochodem na roli Picassa těšil mnoho let, původně mu ji totiž nabídl jeho další španělský souputník, režisér Carlos Saura. Nadšeně o něm vyprávěl už v rozhovoru, který před šesti lety poskytl Reflexu. „Dosud jsem o tom nesměl mluvit, ale vám se pochlubím: budu hrát Pabla Picassa. Film se jmenuje 33 dní podle doby, za kterou Picasso namaloval Guernicu. Má krásný scénář, a navíc je tu osobní rozměr – stejně jako Pablo pocházím z Malagy, takže pro mě ten film bude také návrat domů, do rodného města, ke kořenům a snům, jež jsem tam zanechal,“ rozplýval se tehdy herec, který se netají tím, že sám taky maluje. „Ale špatně. Doufám, že mé obrazy nikdy nikdo neuvidí,“ smál se.

Saurův snímek, jenž by měl nasnímat kameramanský mág Vittorio Storaro, zatím čeká na finanční injekci, seriálového Picassa tak můžeme brát přinejmenším jako příjemné zpestření při čekání na Banderasovu srdeční záležitost.