Video placeholde

Přijďte s hákovým křížem na odznaku, dostanete zdarma vstupenky na hru o Hitlerovi, nabízí německé divadlo

V brněnském divadle Ježíš znásilňuje muslimku, v německé Kostnici zase městské divadlo na hru o Adolfu Hitlerovi nabízí netradičně vstupenky zdarma, pokud se „ozdobíte“ oznakem se svastikou, nacistickým symbolem. Věc ale vyšetřuje policie, protože propagace symbolů nacismu je u našich sousedů zakázána. Divadlo se brání tím, že se jedná o společenský experiment.

Městské divadlo v Kostnici připravilo na pátek 20. dubna adaptaci hry „Mein Kampf“ židovského autora maďarského původu George Taboriho. Hra je sžíravá satira namířená proti nacismu a antisemitismu a Hitlera líčí jako hlupáka. Mimochodem, dílo bylo uvedeno i na scéně Divadla Jiřího Myrona v Ostravě v nastudování činoherního souboru NDM.

Jenže divadlo v Kostnici se u toho pokusilo o ojedinělou věc, za kterou ho vyšetřuje policie.

Pokud si zakoupíte vstupenku (stojí 19,50 eur), tak si ve foyeru divadla můžete vyzvednout židovskou Davidovu hvězdu a připnout si ji na oděv jako znak solidarity s oběťmi holocaustu. Můžete mít i vstup zdarma, když si naopak připnete na oblečení odznak s hákovým křížem. Pořadatelé si myslí, že lístky zadarmo nikdo chtít nebude a tím vyjádří diváci jasně svůj postoj.

Antisemitismus v Německu je na vzestupu

Jenže v Německu je jakákoli propagace nacistických symbolů nelegální. Případ proto vyšetřuje policie. Divadlo se brání tím, že se jedná o experiment a vše se dotýká umělecké svobody.

Kauza ale přichází ve vypjaté době, kdy se zejména na německých školách řeší vzrůstající antisemitismus muslimských studentů a kdy nedávno německé hudební ceny dostali i rapeři, kteří zpívají antisemitské texty.

Videoukázka z hry Mein Kampf v divadle v Kostnici: 

Video placeholde
Svastika za vstupenku: Ano, či ne? To řeší v německé Kostnici • TheaterKonstanz