Obálka komiksu Svatá Barbora

Obálka komiksu Svatá Barbora Zdroj: Archiv nakladatelství Lipnik

Nakladatelství Lipnik letos slaví deset let od založení. Prvním dárkem pro čtenáře je komiks Svatá Barbora od Vojtěcha Maška, Marka Šindelky a Marka Pokorného.
Ukázka z komiksu Svatá Barbora
Ukázka komiksu Svatá Barbora
Ukázka komiksu Svatá Barbora
Ukázka komiksu Svatá Barbora
6
Fotogalerie

Kuřimská kauza přehledně a krásně: O Báře a Grálu

Deset let existuje výběrové nakladatelství českého komiksu Lipnik Karoliny Voňkové – a jubileum slaví velmi zajímavým dílem. Držitel dvou cen Magnesia Litera za prózu Marek Šindelka, pilný a vážený komiksový scenárista a výtvarník Vojtěch Mašek a precizní kreslíř Marek Pokorný spojili své talenty do dvousetstránkového komiksového alba Svatá Barbora.

V něm se vracejí do roku 2007 a předkládají detailní rekapitulaci událostí takzvané kuřimské kauzy očima fiktivní novinářky Andrey, kterou dramatická pavučina zcela spoutá.

Třicátnice Barbora Š. si nechá uříznout prsa a předstírá, že je jedenáctiletou holčičkou a posléze i chlapcem, donutí svou adoptivní matku, aby ji týrala, utíká do Dánska s pomocí loutek, za jejichž nitky tahá její otec, vůdce obskurní sekty Čan… Hledání smyslu ve spleti bizarních událostí Andreu spolkne, ale její osobní život zůstává vně.

Je užitečné si události, jimiž se v románu Slabikář nechala inspirovat i Adéla Knapová, s odstupem připomenout. Šindelka nechal patos stranou a změnil se víceméně v dokumentaristu; dovolil tak kreativně vyvřít výtvarníkovi Pokornému. Geniální obraz šílenství Oskara Bernhardta, praotce Hnutí Grálu, na straně 77, naproti tomu špílce typu messengera, jenž má na typickém báglu nápis Mess & Anger, tedy bordel a vztek, střídání stylů, přepečlivá, místy realistická kresba a důvtipné významotvorné změny perspektivy vysvětlují, proč trojice přátel pracovala na svém díle celých šest let.

Na ukázky z komiksu se podívejte do galerie: