Video placeholde

Vesničko má středisková a další role zesnulého Mariána Labudy

V pátek ve věku 73 let zemřel slovenský herec Marián Labuda. Slovenská média informovala, že ztratil vědomí při vyjíždění z garáže. Manželkou přivolaní záchranáři se o oživení ale pokoušeli marně. Labuda dlouhodobě bojoval s cukrovkou.

Labuda se narodil v jihoslovenské obci Hontianske Nemce. Absolvoval divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a pak nastoupil do Slovenského národního divadla. V roce 1968 byl spoluzakladatelem Divadla na korze v Bratislavě, kde působil až do jeho zákazu. Hrál také v několika českých divadlech, například v Divadle na Vinohradech, v Národním divadle v Brně nebo v Městském divadle Zlín.

Jeho první výrazná hlavní role přišla v roce 1981 v komedii Buldoci a třešně Juraje Herze.

Nejznámnější filmovou rolí je patrně řidič Pávek z kultovního snímku Vesničko má středisková Jiřího Menzela. Role mu přinesla i nominaci na Oscara.

Menzel si ho do svých filmů vybíral opakovaně. Jmenujme filmy Konec starých časů, Žebrácká opera či Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Nejznámější z poslední doby je film Obsluhoval jsem anglického krále.

Labuda hrál často i v pohádkách, například v Lotrandovi a Zubejdě. Tam si zahrál i s Jiřím Strachem, který ho pak obsadil do své pohádky Anděl Páně 2. To byla Labudova poslední role.

To ale není všechno. Labuda hrál v tak známých filmech, jako je Anděl svádí ďábla, Dobří holubi se vracejí, Vážení přátelé, ano nebo Andělské oči. A v neposlední řadě také v seriálu Arabela.