Video placeholde
Z filmu 7 životů
Z filmu 7 životů
Z filmu 7 životů
Z filmu 7 životů
Z filmu 7 životů
10
Fotogalerie

7 sester aneb Když Žena, která nenávidí muže, nesmí z domu

Ne že by šlo o kdovíjaký zázrak: snímek 7 životů, kůň netflixové filmové stáje, za běhu dystopickým světem roku 2073 mnohokráte škobrtne. Přesto si zaslouží být nepřehlédnut – alespoň než ho převálcuje starwarsovská mašinérie.

7 životů je totiž překvapivě dobře natočená sci-fi. A to navzdory faktu, že vznikla za pár babek v Rumunsku. A že režii má na svědomí relativně nezkušený Tommy Wirkola, Nor zodpovědný za horory s náckovskými zombíky. Vlastně právě proto.

Může to znít jako paradox, ale právě režie, resp. Wirkolou umně budovaná atmosféra s tísnivě mrazivými podtóny, dělá ze „spotřeby“ zážitek.

Nutno říct, že kromě stylu zaujme také švédská hvězda (trilogie Milénium) Noomi Rapace: už tím, že hraje „sedmiroli“. Coby „sestry“, jež mimo domov vystupují jako jedna a táž osoba a ven nikdy nejdou pohromadě (jen tak totiž mohou přežít v systému zakazujícím víc než jedno dítě na rodinu), nemá sice příliš času na hloubky, ale odlišit je od sebe dokáže – a být sedmkrát stejná, a přesto jiná, to už jistý kumšt vyžaduje.

Do třetice oceníme trikaře, kteří vítězí tím, že i ty nejrafinovanější triky rozpouštějí v hmatatelné realitě. Jinak řečeno, v podstatě je vůbec nezaznamenáme – jak osvěžující v přeefektované éře. Děj, jakkoli ploše napsaný, má spád a odpustíme mu i nálož schémat a klišé na konci. Dokonce se cestou z kina možná zamyslíme. A když nic jiného, určitě si aspoň zpětně „vygooglujeme“, kdo je Tommy Wirkola: ten chlapík má totiž budoucnost.