Video placeholde

Moje biologický hodiny štěkaj! Mistrovství ČR ve slam poetry vyhrál muž s monologem zoufalé ženy

V sobotu 2. prosince pozdě večer se ve smíchovské MeetFactory před očima téměř tisícovky diváků lačnících po poezii a dobré šou rozjelo mistrovství republiky ve slamování. Svoje básně, občas do velké míry improvizované, většinou vtipné a někdy politicky angažované, na jevišti přednášelo (nebo spíš předvádělo) třináct vítězů regionálních klání. Po dvou kolech a třech hodinách živé – velmi živé! – akce to bylo díky celkem dvaceti porotcům náhodně vybraným z publika jasné. Vítězem dnes nebude ani „skokan roku“ Tukan, ani matador oboru osvětář Anatol Svahilec, ale student psychologie a češtiny Filip Koryta a.k.a. Dr. Filipitch.

Každá z Filipitchových básní byla tematicky i formálně úplně jiná; společné měly jen to, že se s oběma musel dle slamových regulí vejít do tříminutového limitu a nesměl při tom používat žádné rekvizity ani kostým. Dr. Filipitch publiku představil paranoidní ódu na kohosi, koho vidí v restauračním menu i pod záchodovým prkýnkem (není zřejmé, zda jde o milovanou dívku, nebo o ataku paranoie), a monolog ženské, která toho prostě chce moc najednou. Byl tradičně vynikající, pokud jde o přednes a dramatický projev vůbec, právem dostal 194 bodů z 200 možných a vysloužil si nadšený aplaus vyprodané MeetFactory i velké objímání od soků v zákulisí. Mimochodem, tak vřelá atmosféra, jaká panuje mezi soupeřícími slamery, se u jiného zápolení nevidí.

Na druhém místě skončil mnohými favorizovaný mladík Tukan, kterého ke slamování před rokem přivedl právě Dr. Filipitch (jinak též bratr Tukanovy dívky), na třetím pak jeden z nejstarších a nejnápaditějších slamerů, olomoucký vítěz Jirka Juráň. Dvě soutěžící dámy z Ostravy, Ellen Makumbirofa a Adeladla, se na stupně vítězů nevydrápaly a někdejší hvězda soutěží (dnes už jen exhibicí) Bio Masha tak na svou nástupnici v sukních zatím čeká. Podobně jako čeští slammeři čekají na titul evropského šampiona: náš letošní zástupce Rimmer alias Jiří Charvát (mistr ČR 2015 a 2016) v tutéž sobotu reprezentoval republiku na evropském šampionátu v Bruselu v konkurenci dvaadvaceti zemí a probojoval se mezi deset finalistů. Zvládne to napřesrok Dr. Filipitch lípitch?