Jeden z komerčně nejúspěšnějších spisovatelů vůbec, Dan Brown, přijel do Barcelony i s manželkou Blythe (vpravo), historičkou umění a malířkou.

Jeden z komerčně nejúspěšnějších spisovatelů vůbec, Dan Brown, přijel do Barcelony i s manželkou Blythe (vpravo), historičkou umění a malířkou. Zdroj: Richard Klíčník

Nakladatelský večírek
Gaudího Casa Mila. Zde se odehraje jedna z nejakčnějších scén románu - právě v tomto vnitrobloku...
Pod tímto úchvatným domem se nalézají sklepní maštale, kde se konala letošní brownovská párty
Střechy barcelonské
Gaudího Casa Batlló - i zde se odehrává děj Počátku, sedmého románu Dana Browna
9
Fotogalerie

Byl jsem s Danem Brownem ve sklepě. V barcelonském sklepě

Zatímco Barcelonou pochodovalo 200 000 lidí, Dan Brown slavil v podzemí secesní památky UNESCO Recinte Modernista de Sant Pau vydání svého nového, už sedmého románu Počátek. Jak je spisovatelovým zvykem, novinka se odehrává hned na několika místech, která musí hlavní hrdina Robert Langdon důkladně obrazit, aby odhalil další tajemství zcela měnící náš pohled na realitu. Tentokrát jde nejen o církev, ale také o moderní technologie a umělé inteligence. A protože Barcelona má nejen Sagradu familiu, ale i Supercomputing centre, je tím pravým místem, kam děj románu zasadit.

Další lokací, která se vyskytuje v nové knize, je i Gaudího Casa Milà, kde dojde na jednu z nejakčnějších pasáží. Proto si ji autor Šifry mistra Leonarda nebo Andělů a démonů zcela logicky vybral jako místo pro tiskovou konferenci, na které mluvil nejen o své lásce ke Španělsku, ale v souvislosti s aktuálními událostmi také o nutnosti dialogu mezi oběma stranami. Je pravda, že právě v tomto aspektu zatím Katalánci i Španělé dost výrazně selhávají.

Ale podle knihy Počátek je Barcelona klíč, takže doufejme, že to všechno dobře dopadne. Dan Brown tomu věří a zástupci města také, jak mu sdělili během úvodního slova před večírkem. Mimochodem právě tyhle párty pro nakladatele jsou pověstné; každý, kdo má tu čest Dana Browna hostit, se chce předvést. Kupříkladu minulý večírek se odehrál v Sále pěti set ve florentském paláci Vecchio, který je plný soch od Michelangela a dalších želv ninja.

Atmosféra letošního, katalánského mecheche byla o dost ponuřejší a dá se jen těžko odhadnout, proč se odehrávala pod zemí. Že by kvůli nepokojům? Nebo se pořádající nakladatelství Planeta snažilo o narážku na takzvaný bunkr, což je místo, kam chodí Brownovi překladatelé pracovat na nové knize bez internetu, aby se nic z ní nedostalo na veřejnost? Mimochodem český překladatel se do bunkru opět nedostal, což je důvod, proč nakladatelství Argo vydá očekávaný knižní hit až 7. února příštího roku.

Minule se hrálo na okázalost, tentokrát šlo o videomapping po olezlých stěnách, který si autor evidentně užíval. Součástí večírku byla i malba mladého barcelonského umělce, který v krátké chvíli vytvořil obraz, jenž dle něj – a dokonce i podle autora – vystihuje celou knihu. Dan Brown byl jako vždy nesmírně milou hlavní hvězdou večírku. Je příjemné znovu se ubezpečit, že i extrémně úspěšní lidé si mohou zachovat příčetnost. A to by tak asi mohl být Počátek všeho.