Video placeholde
Z filmu Spider-Man: Homecoming
Z filmu Spider-Man: Homecoming
Z filmu Spider-Man: Homecoming
Z filmu Spider-Man: Homecoming
Z filmu Spider-Man: Homecoming
22
Fotogalerie

Nový Spider-Man je dělník dobra a přesně tak to má být

Šéfové Marvel Studios se po letech konečně dohodli se SONY a po malé pavoučí ochutnávce, kterou jsme viděli v Captain America: Civil War, vlítl novej Spider-Man do kin s vlastním filmem. A vy byste teď měli vzít své těžce vydělané peníze a jít na to do kina. Jednak proto, že je to naprosto boží a jednak proto, že on by to udělal taky.

To, co definuje celý svět nového Spider-Manovského filmu je totiž zapojení do marvelovského univerza. Pavoučí oblek dá mladému Peteru Parkerovi Tony Stark AKA Iron Man, pitomá školní motivační videa namlouvá Captain America a hlavní záporák filmu Vulture montuje svoje vybavení ze zbytků po mimozemské invazi na New York, kterou jsme viděli v prvních Avengerech.

A Peter Parker miluje všechny tyhle věci úplně stejně jako my. Je fanoušek Avengerů, chce být jako oni. A to je přesně to, co jsme tady nikdy ve filmové podobě neměli a proč je potřeba Homecoming vidět. Ukazuje Spider-Mana jako superhrdinu, který se pohybuje ve světě daleko větších zvířat. Bohů, excentrických miliardářů, nesmrtelných zelených potvor a mimozemských armád. A Peter chce hrát vysokou hru s nimi. Není to klasický superhrdina, je tím, co si patnáctiletý kluk představuje, že má superhrdina být. Koneckonců není to Spider-Boy nebo Spider-Lad, je to Spider-MAN!

Představitel hlavní postavy Tom Holland navíc hraje dynamický koktejl absolutního nadšení, vzrušení a totální zmatenosti s neokoukatelným šarmem. Ostatně první Iron Man šel do kin ve chvíli, kdy mu bylo dvanáct. V podstatě hraje sám sebe.

To, co ale řadí Homecoming mezi doposud nejlepší filmy marvelovského univerza je to, že můžeme sledovat progres hlavního hrdiny. Od rozlítaného fracka v nabušeném obleku se dostáváme k chlapovi (více méně), který přijal svoji roli “druhořadého” superhrdiny a odmítne roli v tom galaktickém marvelovském kolotoči proto, aby mohl lítat po Queensu a chytat zloděje kol. Někdo totiž musí.

Tenhle náhled na svět Avengerů bez Avengerů je navíc velkým tématem celého snímku. Záporák není nadpozemská bytost s kladivem, které rozbíjí planety, je to šéf zlodějskýho gangu, kterej náhodou přišel k vymakaným hračkám. Nehledě na to, že ho bývalý Batman/Birdman Michael Keaton hraje s hrubou, dělnickou, cynickou a životem unavenou elegancí, která ději sedí jako prdel na hrnec a zároveň ostře kontrastuje s Parkerovými ideály.

Tenhle trochu přízemní setting tak trochu mimo hlavní dějovou linku je neskutečně osvěžující, strašně filmu pomáhá a připravuje děj na Peterovo sebeuvědomění a sebepřijetí.

Právě v motivu sebeuvědomění je novej Spidey tak trochu reinkarnace Tonyho Starka... což není náhoda. Robert Downey Jr. totiž brzy pověsí svůj železný kabát na hřebík a Marvel Studios do budoucna počítají s Hollandem jako s hlavním tahounem.

Aby se tohle všechno dalo do filmu naházet, tvůrci úplně vynechali už x-krát omletý origin story s radioaktivním pavoukem a mrtvým strýčkem, což tempu děje neskutečně svědčí, a film i přes víc jak dvouhodinovou stopáž v podstatě nezastavuje.

Lví podíl na tom má i to, že je to zároveň superhrdinovská žánrovka a zároveň milá a doopravdy vtipná high school komedie, takže vás úplně stejně zajímají osudy Spideyho i Petera Parkera.

Vizuál je tradičně marvelovsky senzační, soundtrack příjemnej (ne geniální, ale příjemnej), možná chybí trochu tradiční spider-manovské akce s efektními pózami a průskoky úzkými brooklynskými uličkami, ale... to nás všechno čeká příště.

A jestli to příště bude aspoň z poloviny tak zábavný jako tentokrát, budu pořád strašně šťastnej.