Meryl Streepová - ilustrační snímek.

Meryl Streepová - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Herečka Alena Doláková z Hollywoodu: Jarní úklid aneb Láhev od Meryl Streepové

Mladá česká herečka, která žije v Hollywoodu, šla na procházku s porotcem Zlatých glóbů. Co všechno našla u něj doma?

„Jessica Chastainová? To je má dobrá kamarádka. Je fakt zlatíčko,“ říká Max, jeden z porotců Zlatých glóbů, o mé idolce. Nepředpokládám, že existuje herec, který by se s ním nechtěl kamarádit – vždyť Max mu svým hlasem může změnit život.

Jsem na hony vzdálená této pozici, nicméně dnes jsem šla s tímhle úspěšným mužem na procházku do parku.

Je vždy dobré znamení, když vám v tomhle městě někdo hned ze začátku vašeho přátelství oznámí, že vám nemůže pomoct, abyste tu prorazili. Znamená to totiž, že nejde o slizouna a že k němu klidně můžete jít na kafe.

„Všichni mi posílají úplatky, mám jich horu. Musím se jich zbavit, něco ti dám,“ varuje mě nenápadně Max, když kráčíme k jeho luxusnímu bytu. „Podívej: herečka Alicia Vikanderová mi poslala dánské buchtičky, abych hlasoval pro Dánskou dívku, kde hraje. Tady vidím flašku a dopis od Meryl Streepové, no to je hezké. Pamatuju, jak mi Jennifer Lawrenceová ručně napsala několikastránkový dopis o tom, jak si týden nemyla vlasy a nelíčila se, aby vypadala stejně nuzně jako ta její postava. Roli dostala a chtěla, abych se na ten film podíval. Napsala mi v tom dopisu, co přesně obdivuje na mé práci. Dojala mě natolik, že jsem se na to podíval a hlasoval pro ni. Podívej, kde teď je. No nic.“

S Maxem vždy vedeme fascinující rozhovory o herectví a filmařině. Většinou debata skončí u toho, že v Hollywoodu jsou lidi schopní zabít vlastní babičku a naservírovat ji se špenátem, pokud to „pomůže v kariéře“. No nic. Krom šílených historek o zradách přátel a nemožnosti mít vztah, když žijete mezi Londýnem, New Yorkem a Los Angeles, mě tento vysoce úspěšný muž opravdu inspiruje.

Když ale spatřím jeho byt, vyděsím se. Uprostřed obýváku je opravdu metrová halda dárkových předmětů, kolem nekonečné hromady DVD, láhve od vína, cigaretové papírky, ale hlavně toho prachu a špíny! Jeden by myslel, že jde o squat, a ne luxusní byt. A tak dál probíráme jeho bordel: „A tohle? Celý krocan! Co já s tím, když letím do Dubaje?“

Náš učitel herectví většinou končí hodinu touto motivační řečí: „Nejdůležitější je, abyste ve svém životě měli pořádek. Jděte domů, vyhoďte ty staré krámy. Zbavte se zbytečností!“ Když jsem pak u něj na soukromé hodině, hledá něco ve své zásuvce. No ano. Káže vodu — doma bordel.

A Beyoncé je prý bordelářka největší ze všech. Tak to je vrchol! Loučím se tedy s Maxem a jdu si přes park, odkud je krásně vidět nápis Hollywood, uklidit před vlastním prahem. Hezký jarní úklid i vám.