Z životopisného komiksu Kiki z Montparnassu.

Z životopisného komiksu Kiki z Montparnassu. Zdroj: Argo

Z životopisného komiksu Kiki z Montparnassu.
Z životopisného komiksu Kiki z Montparnassu.
Z životopisného komiksu Kiki z Montparnassu.
Z životopisného komiksu Kiki z Montparnassu.
Z životopisného komiksu Kiki z Montparnassu.
19
Fotogalerie

Do naha s Kiki z Montparnassu. Skvělý komiks, kde si erotiky užijete dosytosti

Pozor! Sex! Kozy! Tak začínají vtipálci na sociálních sítích svoje příspěvky o něčem úplně jiném ve snaze upoutat pozornost čtenáře na první pohled. My jsme vás už doufám upoutali a máme navíc dobrou zprávu: ten úvodní výkřik tentokrát není klamný. Lehké erotiky si v téhle čtyřsetstránkové knize užijete dosytosti.

Životopisný komiks se v případě Kiki z Montparnassu ukázal být výtečným žánrem, když je o čem vyprávět. A pokud jste spíš feministického ladění a už se nadechujete k výroku o objektifikaci ženského těla, vězte, že můžete celý příběh, vydaný právě Argem v překladu Markéty Krušinové, číst jako motivační příručku, jak se neztratit a zůstat svá ve světě plném mužské hegemonie.

Aktuální papírový Reflex vás zrovna seznámil s jednou z největších femme fatale tohoto století, přinejmenším ve výtvarných kruzích. Alice Prinová byla dívka z velmi chudých poměrů, ovšem nápadné krásy. Krátce před vypuknutím první světové války se přistěhuje do Paříže, seznámí se s místní uměleckou bohémou a brzy se stane vyhledávanou modelkou nejvýznamnějších umělců té doby.

Díky náklonnosti ke všemu tělesnému a lehkovážné povaze putuje z náruče do náruče, ovšem osm let prožije jako (ne vždy věrná) družka slavného amerického fotografa Mana Raye. Pro hrubé slovo ani pro ránu nechodí Kiki, jak zní její osvojené umělecké jméno, daleko, zpívá a tančí v nočním klubu, postupně se promění v celebritu svého druhu, zároveň však zůstane ženou, která si od nikoho nenechá radit do života. Sama dokonce zkouší malovat a ne úplně zle, ale nakonec ji dostihne přemíra drog a alkoholu.

Video placeholde
VIDEO: Kiki si střihla mikroroličku ve slavném Légerově snímku Ballet mécanique z roku 1924 • Youtube.com

Komiks sleduje Kikin divoký život, ale je také průhledem do neobyčejného průsečíku doby a místa, meziválečné Paříže, která jako by se v jistých kruzích nikdy neprobrala z burleskního třeštivého snění a horečnaté tvorby. Za mnohé hovoří závěrečný přehled životopisů významných postav vystupujících v knize. Více než polovině oněch umělců nebyla dopřána běžná smrt stářím: umrznou v nevytopenách ateliérech, umírají na selhání ledvin, zahynou v koncentračním táboře, skonají hodinu poté, co vyslechli zprávu o úmrtí Edith Piaf, zešílí ze syfilitidy, zastřelí se puškou…

Kniha je nádherným duetem scenáristy José-Louise Bocqueta a kreslířky Catel. Kikin život je pojednaný v krátkých, dramatických scénách a čte se jedním dechem. Catel (Catherine Mullerová) debutovala teprve v roce 2005 a je specialistkou na komiksy o pozoruhodných ženách. Kreslí neobyčejně dynamicky, je přesná v portrétech osobností, dokáže jen pár tahy tuší vystihnout vnitřní hnutí postav. V tazích je úsporná, jak jen to je možné, nezahltí diváka spletí čar a stínování, s málem toho dokáže vykouzlit hodně. Se stejným scenáristou vydala v loňském roce také komiks o neméně zajímavé postavě, Josephine Bakerové. Doufejme, že na české vydání dojde i u něj. V Kiki z Montparnassu mělo vydavatelství Argo mimořádně šťastnou ruku.