Ze seriálu Doktor Martin

Ze seriálu Doktor Martin Zdroj: Repro ČT

Ze seriálu Doktor Martin
Ze seriálu Doktor Martin
Ze seriálu Doktor Martin
Ze seriálu Doktor Martin
Ze seriálu Doktor Martin
18
Fotogalerie

ČT na podzim uvede pokračování Doktora Martina a další dva nové seriály

Česká televize na podzim uvede tři velké seriály. Každý z nich představuje jiný žánr. Diváky čeká návrat vyšetřovatele Kuneše v novém detektivním seriálu Rapl, historická sága Já, Mattoni a druhá řada oblíbeného Doktora Martina. Novináře o tom dnes informoval ředitel ČT Petr Dvořák.

"V nadcházející sezoně jsme si vyzkoušeli takzvaný spin-off, kdy jsme v novém seriálu osamostatnili postavu již známou z jiného příběhu, v tomto případě svérázného detektiva Kuneše známého z Cirkusu Bukowsky," řekl ČTK Dvořák.

Seriál Rapl otevírá 13 nových kriminálních příběhů. V hlavní roli se objeví Hynek Čermák. Po Cirkusu Bukowsky a dvoudílném filmu Gangster Ka půjde o třetí spolupráci s režisérem Janem Pachlem. "Nechtěli jsme, aby Rapl byl černobílý, ale aby se do něj kromě krimi příběhů dostal i kus osobního života postav a humor," uvedl Pachl.

Výpravná historická sága Já, Mattoni se odehrává v průběhu 60. let bouřlivého 19. a na začátku 20. století. Optikou stárnoucího Heinricha von Mattoniho popisuje osud muže, který je ochotný dosahovat svých životních cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě. Seriál režiséra Marka Najbrta je složitým propletencem rodinných vztahů i obrazem tehdejší doby a její společnosti.

"Hlavním důvodem, který mě přiměl tuhle práci přijmout, byl jednoznačně scénář," podotkl režisér Najbrt. "Myslel jsem, že přečtu jednu, dvě epizody a celou věc s klidným svědomím odmítnu. Přečetl jsem jich rovnou sedm a nestačil se divit, jak mě příběh pohltil," dodal.

Uznávaný chirurg Martin Elinger v podání Miroslava Donutila v první řadě rodinného seriálu Doktor Martin opustil Prahu a přestěhoval se do městečka Protějov v Beskydech, kde místo složitých operací řešil bizarní lékařské případy i každodenní strasti místních obyvatel. Ve druhé řadě se vrací v roli na první pohled arogantního a protivného obvodního doktora v obleku.

"Líbí se mi, jak se postava Martina Elingera vyvíjí. Je skvěle napsaná v tom smyslu, že je to takový neurvalec a obhroublík, ale maskuje tím to, že se brání vůči okolí, a spoustu situací zkrátka jinak řešit neumí," sděli Donutil.

ČT vedle seriálů například připravuje satiru Kosmo o fiktivním letu Čechů na Měsíc, pokračování kancelářského sitkomu Marta a Věra nebo nové publicistické formáty včetně 18 celovečerních dokumentů.