"Taaaakhle moc je ten bazén velký," popisoval rozrušeně ministr Babiš.

"Taaaakhle moc je ten bazén velký," popisoval rozrušeně ministr Babiš. Zdroj: čtk

Babišovo poprvé na festivalu aneb kterak chtěl ministr zmenšovat bazén

“Viděli jste ten bazén? To je něco neuvěřitelného, to se nedá ani slovy popsat. Běžte se na něj podívat,” nabádal ministr financí Andrej Babiš novináře, jež v poslední den karlovarského festivalu svolal do chátrajícího hotelu Thermal. Na programu neformální “snídaně” byla budoucnost budovy a potažmo i legendárního, leč zdevastovaného bazénu nad hotelem.

Bazén Babiše evidentně uhranul. Na schůzce se k němu vrátil dvakrát a pokaždé užasle vypočítával, jak neuvěřitelně je hluboký a dlouhý a proč ho v takové podobě nelze zachovat. “Padesát metrů na délku, čtyři a půl hloubka. Koho tohle napadlo?! Plavčíci aby na něj měli potápěčský kurz,” nepřestával kroutit hlavou. Už loni byl zavřený, letos dokonce vypuštěný - přes zimu popraskalo keramické obložení. Náklady na rekonstrukci zatím vyčísleny nebyly, nejprve je třeba přijít s vhodným projektem. Podle Babiše je však už nyní zjevné, že zmenšení, respektive změlčení se nehospodárná stavba nevyhne.


Zatímco oprava bazénu je hudbou budoucnosti, nový plášť pro Thermal slíbil ministr už přespříštímu ročníku přehlídky. Jen co zavře brány ten následující, vyroste na hotelu lešení a začne první fáze oprav. Celkem by měly být tři, přičemž teprve poslední se zaměří i na podobu interiéru a pokojů. Ty i letos strašily své obyvatele - v jednom dokonce spadl kus stropu.

Žádné hopsa hejsa

Veškeré práce mají probíhat za plného provozu. “Jasně že by bylo snažší na rok na dva zavřít, proupustit personál a hopsa hejsa do Brandejsa. Ale to si prostě nemůžeme dovolit,” připustil šéf hotelu Rudolf Mašata. Přesto věří, že se všechno stihne. A doufá v to i vedení festivalu, jež si komunikaci s novým ředitelem pochvaluje. “Každému kroku předchází porada s námi, přípravy ani průběh festivalu nesmí být dotčeny. Viděli jsme i první projekty, počítá se v nich s oživením pasáže hotelu tak, jak ji zamýšleli původní architekti,” uvedl prezident Jiří Bartoška.

Cenu rekonstrukce budovy bez bazénu odhadl management hotelu na 734 milionů, Babiš, jenž ani v minulosti netajil, že by Thermal nejraději prodal, ovšem věří v nižší sumu. “Management má tendenci dělat si velké rezervy, myslím, že by se to dalo obhospodařit levněji.”

Kaufmana nerozmluvil

Ministr financí byl na západočeském festivalu poprvé a hned na sebe strhl všechnu pozornost - fanoušci čekající před hotelem Pupp mu tleskali víc než filmovým hvězdám. Původně se chtěl ubytovat “jako všichni ostatní” v Thermalu, nakonec přespal v Puppu - prý kvůli hluku z festivalového stanu.

Na kolonádě pak způsobil rozruch, když uzmul jednomu z přítomných fotografů kolo, aby dorazil včas na večeři s filmovou delegací. Majitel bicyklu musel klusat za ním („Ochranka to vzdala, on se držel.”), nicméně u Puppu prý Babiš “ukradené” kolo s díky vrátil a hvězdnou večeři stihl.

Mezi pozvanými byl i scenárista Charlie Kaufman a herečka Jiřina Bohdalová, dva laureáti ceny prezidenta festivalu. Zatímco s Bohdalovou, jež prý byla jedním z hlavních důvodů jeho návštěvy, setrval v družném hovoru, plachého oscarového filmaře se mu rozmluvit nepodařilo. “Za celou dobu neřekl ani slovo. Byl i nápad posadit ho vedle paní Bohdalové, pak by možná jistá šance byla, ale neprosadili jsme ho,” vyprávěl Reflexu ministr, jenž se ve Varech těsně minul s dalším “starým známým”, hercem Jeanem Renem.

“Domlouvali jsme se, že se ještě sejdeme. Byli jsme zatím jen na obědě, na jeho nové natáčení jsem se nedostal,” vzpomněl projekt hongkongské produkce Dobrodruzi, jenž by měl do státní kasy přinést minimálně 200 milionů korun. Z pohledu správce kasy jde sice takříkajíc o drobné, Babiš však podle svých slov vítá každou pozitivní propagaci země v zahraničí.

“Když sem přijede hvězda jako Cruise nebo právě Reno, je to samozřejmě skvělá reklama. Velké americké filmové společnosti, s nimiž vyjednáváme, by ovšem chtěly ještě výhodnější podmínky. Na to jim odpovídám: Tak si to své velké studio postavte tady u nás,” uvedl Babiš, než se vydal na slavnostní zakončení.