Tomáš Baldýnský.

Tomáš Baldýnský. Zdroj: Petr Novák, Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Tomáš Baldýnský, praotec Comebacku, se vrací v raketě. Hlavně to nandat Polákům!

Češi prý neumějí vyrobit sitcom. Popřít tohle léta zakořeněné tvrzení přijel do Varů scenárista a kreativní producent Tomáš Baldýnský, když přivezl ochutnávku satirického seriálu Kosmo. Na podzim jej odvysílá Česká televize.

Odborné kvality nechť detailně posoudí kolegyně Darina Křivánková. Já se ohromně bavil, ačkoli, uznávám, hleděl jsem na plátno přes clonu skutečnosti, že Tomáš je můj kamarád, začínal v kulturním oddělení Reflexu a stál u zrodu Zeleného Raoula. Snad psaní příběhů mimozemšťana posílilo Tomášovo autorské sebevědomí, pročež se vydal do televize Nova šířit svou víru v to, že i v českých podmínkách lze napsat žánr, jenž je stejně jako komiksy veskrze americký. Začátky nebyly snadné, dobře vím, jak vysokou zaplatil daň pionýra (fyzickou i duševní), ale vykopal ze země Comeback, z něhož zejména děti udělaly s mírným zpožděním na YouTube doslova kult. Nedávný výzkum prokázal, že pro české děti je hrdinou číslo nikoli Ferda Mravenec, práce všeho druhu, ale alkoholik, špindíra a milovník metalu Ozzák.

Při přípravě Kosma si Tomáš a jeho tým  položili několik jednoduchých otázek: Byla by to legrace, kdyby Češi chtěli letět na Měsíc? Nastaly by problémy s financováním, protože by kosmické dotace někdo rozkradl? Kecali by nám do toho Rusáci a Brusel? Sponzoroval by let Andrej Babiš s tím, že za to něco bude chtít? Budou tvořit posádku podivíni? Jelikož na všechny otázky zazněla kladná odpověď, máme tu po Čtvrté hvězdě další artikl na poli televizní zábavy, který se ČT nemusí stydět vyvážet. V případě Kosma minimálně do zemí visegrádské čtyřky, s nimiž se tvůrci opravdu nemažou. Copak lze dopustit, aby Poláci dorazili na Měsíc dřív než my?