Grimsby: Film o akrobacii.

Grimsby: Film o akrobacii. Zdroj: Profimedia.cz

Grimsby: Film o ideálu těla a duše.
Grimsby: Film o krásách světa.
Grimsby: Film o skutečném hrdinovi.
Grimsby: Film o krásných lidech
Grimsby: Film o akrobacii.
5
Fotogalerie

Grimsby: Popatřte na ty největší hnusy v úchylné komedii pro otrlé - 70 %

Borat. Diktátor. Ali G. Všechny tyhle filmy a postavy mají něco společného. Komika Sachu Barona Cohena. Ten teď přichází s novým filmem a dalším „exotickým“ hrdinou.  

Ne, nejmenuje se Grimsby. Grimsby je jméno části Londýna. Čtvrti, ve které se sdružují bytosti žijící jen z podpory a fotbalu. Prostě ty největší socky, jak by se řeklo ve filmu. Kde když není holka v šestnácti těhotná, je nějaká divná. Kde se slušně vychované šestileté děti poznají podle toho, že kouří pouze cigarety a ne crack. Kde frčí věci, které už i kolotočáři považují za vyšlé z módy.

Prostě něco jako je u nás Ostrava.*

Grimsby: Film o skutečném hrdinovi.Grimsby: Film o skutečném hrdinovi.|Profimedia.cz

Z téhle čtvrti Grimsby pochází dva bráchové. Sebastian a Nobby. Věrní parťáci, kteří bez sebe nedají ani ránu (a rány se ve filmu Grimsby dávají hodně často). Po smrti rodičů jsou však rozděleni. Sebastian jde do bohaté rodiny a Nobby skončí v dětském domově. Z toho prvního se stane superagent a z toho druhého řečená socka, která má obézní ženu a jedenáct dětí (se jmény jako Gangnam Style, Skeletor či Nespoutaný Django) a stále svého bratra hledá.

(Pozor, následujíspoilery.) A najde ho. Bohužel zrovna ve chvíli, kdy se brácha snaží zabránit teroristickému útoku. Výsledkem je postřelený chlapeček s AIDS, nakažený Harry Potter a mrtvý šéf Světové zdravotnické organizace. A ze superagenta je najednou štvanec, který musí prchat. Bohužel za pomoci svého bratra.

Grimsby: Film o ideálu těla a duše.Grimsby: Film o ideálu těla a duše.|Profimedia.cz

Aby bylo jasno, takhle komedie vážně není pro citlivé povahy. Rozhodně byste o ní nepoužili slova jako „milá“, „laskavá“, „vkusná“ či „svěrákovská“. Tohle je hodina a půl brutálních gagů, z nichž u některých nás distributoři požádali, abychom je neprozrazovali, aby čtenáři recenzí nepřišli v kině o šok, případně u počítače o obsah žaludku.

Přiznám se, že já trochu připravený byl, ale stejně jsem nevěřícně zíral na plátno, co se to tam sakra děje. Pokud jste viděli Borata, kde spolu dva nazí lidé zápasí a sedají si chlupatými tlustými zadky na obličej... tak na to budete ještě s láskou vzpomínat. Tvůrci vymýšleli ta největší zvěrstva, a jako by to nestačilo, tak k tomu i ty nejextrémnější a nejpopisnější způsoby, jak je natočit. Jasně, fórky na AIDS, braní drog, pedofilii a vrážení věcí do zadku, to je normálka, to ani nebudu zmiňovat. Stejně tak jen mávneme rukou nad krotšími scénami, které obnáší vysávání jedu z varlete (přičemž si užijete spoustu záběrů, jak ty růžovoučké koule vesele plácají Cohena po obličeji). Čekají vás ještě úchylnější věci.

A je fakt, že jsou tak přes čáru, že se u nich člověk řeže smíchy.

Rozhodně od snímku Grimsby nečekejte nějaké satirické hlody, jaké byly v Cohenových starších filmech. Žádný přesah. Tenhle film je vyložená a ničím nepokrytá pubertální prdel. Velká, chlupatá, prdící pubertální prdel. Nic jiného. A pokud na to přistoupíte a akceptujete, že kromě několika sarkastických špílců budete baveni tím nejdrsnější způsobem, rozhodně ve finále skončíte pobaveni, vybaveni i odbaveni. Na nějaké budování scén tu nikoho moc neužije, valí se na vás jednoduché fórky útočící na bránici silou vytuněného buldozeru.

Grimsby: Film o krásných lidechGrimsby: Film o krásných lidech|Profimedia.cz

Sacha Baron Cohen se tu, jako ve svých filmech obvykle, mění v podivného exota. Tentokrát se vybavil děsivými licousy, spoustou tetování, pupkem a výrazem spokojeného dementa. Mark Strong mu tu v roli bráchy dělá s kamennou tváří nahrávače. Je to hlavně o nich. Všechny ostatní postavy se jen mihnou, aby měly jednu či dvě zábavné scény. (Spoiler.) Včetně Daniela Radcliffa, který tu hned na začátku filmu dostane AIDS. Jak to definuje agentský brácha, Nobbymu se během chvíle povedlo to, co nedokázal Voldemort během osmi filmů.

Překvapivě fungují i akční scény, které jsou často brané přímo z pohledu bojovníka. Tedy, ono to zase tak překvapivé není, protože film režíroval Bessonův odchovanec Louis Leterrier, který natočil Kurýra, Utrženého ze řetězu či Podfukáře. Čili s efektními řežbami má své zkušenosti. Pravda, tady asi poprvé režíroval bojovníka, který se vrhá vstříc ozbrojeným strážím s půllitrem v každé ruce (takzvané hospod-fu), ale rozhodně si s tím poradil. Grimsby: Film o krásách světa.Grimsby: Film o krásách světa.|Profimedia.czGrimsby se asi nezařadí mezi nejlepší komedie všech dob. A ani ne mezi nejlepší Cohenovy komedie. A když opadne šok, mizí i důvod, proč se na film dívat znova – leda na to vzít někoho, kdo ho ještě neviděl, a sledovat, co s ním některé scény budou dělat. Je to film na jedno použití... ale na to jedno použití funguje skvěle. Tedy, pokud akceptujete, že je nechutný, pubertální, úchylný, buranský – a je na to hrdý.

* Pokud jste z Ostravy (a umíte číst), doplňte si místo jiného města, které považujete za ještě horší než to vaše. Třeba Brno.