Snímky z vysílání TV Regina

Snímky z vysílání TV Regina Zdroj: TV Regina

Snímky z vysílání TV Regina
Snímky z vysílání TV Regina
Snímky z vysílání TV Regina
Snímky z vysílání TV Regina
Snímky z vysílání TV Regina
11
Fotogalerie

Regina je slow TV, kde je možné všechno

Když čtete o fenoménu Slow TV v českém prostředí, nejčastěji se zmiňuje statický přenos příjezdu a odjezdu vlaků z pražského hlavního nádraží. Už od začátku roku 2014 přitom v Česku vysílá TV Regina, jejíž pořady mají možná víc střihů, přesto do konceptu „pomalé televize“ něčím zapadají. Také se v nich nic pořádného nestane a nikdo v nich nic zajímavého neřekne, na rozdíl od zahraničního sledování sýkorek v krmítku či plápolání ohně v krbu vás však spíš umrtví, než uklidní.

Za TV Regina stojí šaman Jan Saavedra a jeho nevlastní sestra, kartářka Ivana Regina Kupcová Sádlová, kteří stanici od začátku profilují pro skupinu diváků 45 let a výš, již „ve volném čase nebaví sledovat násilí, krev, smrt a bulvár na konkurenčních televizích“. Celodenní vysílací schéma tedy ve výsledku tvoří asi tucet pořadů, v nichž někdo sedí u stolu a baví se s někým jiným na různá témata - krom výše zmíněných. Statičnost umocňuje nuzné studio, co působí jako nepoužívaný obývák, na jehož stěny ve volně dostupném videoeditoru někdo vrazil fotky zahrad či domů.

V jednotlivých talk shows na téma zdravá výživa, móda, životní styl se točí nejenom Saavedra a Kupcová Sádlová, ale i různé polozapomenuté relikvie českých televizí, na něž si ve velkých stanicích už nevzpomněli. Moderují tu či moderovali Zuzana Bubílková, Honza Musil, Ivanka Devátá, Jan Přeučil, Eva Hrušková, Pavlína Filipovská, Miriam Kantorková, ale i spisovatelka Marie Formáčková nebo bývalá partnerka Leoše Mareše Monika Marešová.

Specifikem Reginy je, že pořady neproplouvají jenom moderátoři, ale i lidé v publiku. Za jeden natáčecí den se tak důchodkyně Marie stane modelkou v pořadu o módě, aby se jí vzápětí Honza Musil ptal na její vztah k drogám, přičemž za půl hodiny ještě přijde nucený smích vyčpěle křečovitému politickému vtipkování Zuzany Bubílkové.

Na vztah k drogám by se měl ale někdo zeptat především samotných tvůrců. Rukavici pravidelně zvedá YouTube kanál uživatele jménem CaryMaryFuck, jehož sestřihy nejbizarnějších momentů z vysílání Reginy mají desetitisíce zhlédnutí. Pavlína Filipovská například jeden z nich příznačně uvede slovy: „Tady, v televizi Regina, je možné všechno!“, aby se vám pak před očima střídaly neuvěřitelné výjevy z debat mezi moderátory, v nichž se mluví o peruánských bylinách, obkladech na hemoroidy z mrkve a petržele a odstraňování skvrn od špenátu bramborou.Nicméně stále jde o sestřih, Reginu jako takovou definují prázdné slovní výměny, v nichž se mluví hlavně proto, aby se mluvilo, protože spolu interagují osoby, co pro samou pohodu neřeknou nic zajímavého. Televize ale podle všeho slaví úspěchy u seniorů, čemuž se vlastně nelze divit. TV Regina na ně totiž neklade žádné nároky a nechce po nich, aby si při sledování cokoliv mysleli, čímž je vlastně podceňuje. Je to naprosto bezpečná, pasívní konzumace „lidí, co říkají věty“, jež snad krom vtipů Bubílkové nemá žádnou spojitost s realitou, natož se současnou produkcí velkých televizí.

Do TV Regina by bylo vlastně skoro zbytečné kopat, to by ovšem část jejího programu a příjmu nesměly tvořit věštecké seance, kde si výměnou za obří účet za telefon vyslechnete bezcenné generické rady, co odhalí jedinou schopnost televizních věštců. Totiž říkat zoufalým, osamělým lidem to, co chtějí slyšet. Pokud tedy TV Regina na webovkách píše, že „nechce zahlcovat mozek diváků dalšími tragédiemi“, neměla by se je možná pokoušet vrhat do potenciálních dluhových pastí. Z jejího pomalého, smutného vysílání si tak odnesete především nutkavou potřebu zavolat zase jednou matce či babičce a prostě se zeptat, jak se mají.