Obsah školní ročenky včetně Tolkienových děl.

Obsah školní ročenky včetně Tolkienových děl. Zdroj: Profimedia.cz

Anglická škola nalezla dvě neznámé Tolkienovy básně

Autor Hobita a Pána prstenů přispěl ve 30. letech dvěma básničkami do školního časopisu v Oxfordshiru. Jedna z nich je o rané verzi Toma Bombadila. Tolkien je napsal v době, kdy na Oxfordu přednášel anglosaštinu.

Objev nebyl tak úplně náhodný. Expert na J. R. R. Tolkiena, Američan Wayne Hammond, objevil zmínku o příspěvku do školní publikace. Hammond se spojil s ředitelem školy Panny Marie v Abingdonu Stephenem Oliverem. A na škole nakonec básně vydané roku 1936 skutečně objevili. „Byl jsem ohromně nadšený. Jsem velký Tolkienův fanda, je senzační, že jsem nalezl spojení s naší školou,“ cituje ředitele deník Guardian.

J. R. R. Tolkien za 1. světové války.J. R. R. Tolkien za 1. světové války.|volné díloPrvní básní je Shadow Man, kterou později Tolkien dodělal a vydal jako The Adventures of Tom Bombadil ve stejnojmenné sbírce roku 1962. Kromě toho Bombadil vystupuje i v Tolkienově nejvýznamnějším díle, Pánu prstenů. Druhá báseň se jmenuje Noël, což jsou francouzsky Vánoce – právě o svátcích také je.

„Noël je krásné a nezvyklé pojetí vánočního příběhu, zasazené do zimní krajiny. Soustředí se na Marii, proto asi také Tolkien báseň napsal pro náš školní časopis,“ dodává ředitel školy Panny Marie. „Obě básně jsou velice atmosférické a nabité tajemstvím.“

Škola obě básně předvede v rámci výstavy o své historii. A možná je čeká publikace v rámci revidovaných vydání Tolkienových děl – tu a tam se totiž objeví právě taková zapomenutá díla. Přečíst si je můžete i na webu školy.