San Francisco 2.0

San Francisco 2.0 Zdroj: hbo

Jak zavraždit San Francisco. Agitační dokument o IT zbohatlících

Pokud jste v posledních pár letech navštívili San Francisco, viděli jste to taky. Někdejší město květinových dětí, plné nástěnných maleb, pouliční kultury, restaurací s kuchyněmi celého světa, na americké poměry navíc celkem zelené a všemožnými filmy proslavené a zidealizované... to město je pryč. Bezdomovci ovšem zůstali. Sice už se neválejí ve špíně na Market Street a po chodnících Tenderloinu, ale je jich prý víc než kdy jindy a mnozí z nich mají vysokoškolské diplomy. O byt a o práci je připravili ajťáci.

Čtyřicetiminutový televizní dokument San Francisco 2.0 zkušené režisérky (a americké patriotky) Alexandry Pelosiové, čtyřikrát nominované na cenu Primetime Emmy za čtrnáct let starý dokument o předvolební kampani George W. Bushe, popisuje aktuální situaci v San Francisku, kde je dnes největší koncentrace „majitelů“ start-upů na metr krychlový na světě a kam odjeli bydlet (a leckdy i pracovat) všichni ze Silicon Valley. Režisérka se v San Francisku narodila, prožila tu celý život a svoje město miluje, takže si dala práci s vyhledáváním statistik a podrobností.

Co na tom, že 1979 IT společností, které v téměř milionovém srdci Kalifornie sídlí, vytvořilo 42 500 nových pracovních míst – pohádkově bohatí ajťáci vyšponovali ceny realit a jejich nájmů tolik, že život ve městě si nikdo kromě nich nemůže dovolit. Člověk nepotřebuje sociologické průzkumy na to, aby zjistil, že když v ulicích po celý den nevidí žádné děti ani staré lidi, bude tu něco zatraceně špatně.

Komunitní duch města, pro které ho Američani i turisti léta milovali, se zdekoval ve prospěch raketového růstu – když si jdou internetoví podnikatelé pro svůj burger za 56 dolarů (čemuž se divák zdráhá věřit), ani je nenapadne starousedlíky pozdravit. Beztak už tu žádní nejsou. Jejich domácí je dávno vystěhovali, aby mohli své nemovitosti za statisíce dolarů zrenovovat a pak je střelit dotcomovým yuppíkům.

Na ploše šestnácti kilometrů čtverečních – takhle malinké SF je – bude za pár let stát spousta fantasticky moderních baráků za miliony dolarů a v nich budou žít, nebo spíš přespávat, bohatí a bezdětní králové technologií. Někdejší obyvatelé pomřou nebo se rozstěhují po jiných městech kolem Sanfranciského zálivu. A možná taky pojde jedno město, které doplatilo na svůj liberalismus.

Aspoň takhle věc prezentuje Pelosiová, která bohužel jen poťukává na bolavá místa a v žádném případě se nepouští do složitějších analýz. Ačkoli se jí podařilo před kameru dostat pár prominentních politiků včetně starosty města a dvou starostů bývalých, na možná řešení celé věci se zapomněla zeptat. Proto se někdo z vás na tenhle slibný, divácky atraktivní dokument podívá prostě jen jako na sérii turistických záběrů města, které si pamatuje jinak, a další na něm bude před třídou demonstrovat propagandistické, agitační, manipulující prostředky dokumentaristiky.

Dokument San Francisco 2.0 zařadilo HBO na 16. 2. v 7.45 a pak taky 26. 2. a 1. 3. v ještě nesmyslnější časy. Takže si ho nejspíš pustíte na HBO Go.