Fotij Močalov spojil náboženství a televizně-hudební zábavu.

Fotij Močalov spojil náboženství a televizně-hudební zábavu. Zdroj: Instagram

Fotij Močalov
Fotij Močalov
Fotij Močalov
Fotij Močalov
Fotij Močalov
7
Fotogalerie

Rusko má nového hrdinu – zpívajícího pravoslavného mnicha. A je to jízda

Miliony zhlédnutí na YouTube, desítky tisíc sledujících na Instagramu, nová smlouva s hudebním vydavatelstvím Universal Music, nekončící vystoupení v televizi i rozhlase a nová hvězda internetu. To je v posledních měsících život ruského pravoslavného mnicha a kněze Fotije Močalova (28). Ten vyhrál koncem minulého roku pěveckou televizní soutěž Golos (podle originálu The Voice, u nás známá pod jménem Hlas).


Mnich Fotij dokázal pobláznit celé Rusko. Obdobnou popularitu zažila také jeptiška sestra Cristina v Itálii, která vyhrála tamní odbobu Hlasu v roce 2014.

Fotij se prosadil také tím, že v soutěži na rozdíl od jiných zpíval ruské písně, i když ve finále zvolil italskou skladbu Canzone Per Te, která vyhrála na festivalu v San Remu v roce 1968. Více ji proslavil americký zpěvák Josh Groban, jenž ji nahrál na album Closer v roce 2003.

Mnich Fotij získal ve finále při hlasování více než dvě třetiny hlasů diváků. A dokázal to náležitě zužitkovat i pro svoji církev. Dokonce až tak, že někteří lidé ho na sociálních sítích obvinili z „propagačního triku“, který měla spáchat jeho vystupováním v televizi ruská pravoslavná církev.

On ale výhrady odmítá, protože zpěvu se věnuje od 10 let, vystudoval varhanní hru v Německu a vydal předtím už dvě alba. „Můj úspěch mi napovídá, že můj zpěv lidi opravdu baví,“ řekl ruskému časopisu Pravoslaví a svět.

Pro televizi RT, která je propagandistickou ruskou stanicí a vysílá v několika světových jazycích, pak dodal: „Lidi chtějí u zpěvu a podobné soutěže relaxovat a bavit se. A najednou viděli kněze. Zřejmě jim to připomnělo i existenci svědomí, jejich duše a hříchů,“ tvrdil Fotij. „Lidé mi píší, že když mě viděli v televizi, chtějí jít do kostela,“ vysvětloval a tím byl podle všeho skutečně naplněn i určitý náboženský účel jeho účinkování v soutěži.