S Benem v posteli.

S Benem v posteli. Zdroj: YouTube.com

Ben Cristovao směřuje ve své erotické videostory k naprosto brutální tragédii

Ve středu v plzeňském KD Peklo vyvrcholilo české turné Bena Cristovaa a jen o pár dní dřív se na YouTube rozvalil zpěvákův nejnovější instruktážní klip o sexu s názvem Postel. Kdysi jsem si myslel, že Ben Cristovao se ve své tvorbě obrací jen k těm nejprimitivnějším lidským pudům (bejt dobrej, bejt dobrej v posteli, zvednout pneumatiku od traktoru na benč) – ale dnes už vím, že to vše jsou jen kapitoly v monumentálním románu hodném Dostojevského.

Podezřelé už to ostatně bylo v úvodu Cristovaova klipu Na zdraví, ve kterém děcka kalí jak o život, ale klip je přitom uveden hláškou „Chování herců ve videu názorně ukazuje, jak konzumace alkoholu nemá vypadat.“ Mohl to být alibismus (něco jako kdyby si Aleš Trpišovský nalepil na zadní nárazník „Názorně ukazuji, jak řízení automobilu nemá vypadat“). Ale co když to bylo spíš něco jako ten fórek v úvodu filmu Fargo, že jde o „skutečnou událost“? Když se přidržíme téhle verze, rozbalí se nám před očima pozoruhodný příběh.

 

1. kapitola: Svatá prostoto!

Ten příběh začíná ve videoklipu Na zdraví. Cristovao (nebo jeho fiktivní hrdina) se tam poflakuje po světě s bandou zlatomládežnických floutků naložených do zlatého Jeepu a láká děvčata do baru, aby je tam mohl ožrat. „Pojď na bar, prachy neřeš,“ nabádá je v textu. „Vodka, Redbull, Cola a Havana, tohle budeš pít, když na párty půjdeš s náma.“ Tohle je ta fáze vyprávění, v níž si Luke Skywalker v úvodním díle Hvězdných válek ještě vesele okopává brambory na Tatooine a netuší, že mocná ruka osudu už se po něm natahuje.

Cristovao tu ještě dělá machra a prohlašuje věci, za něž by ho Genderová expertní komora ČR nechala měsíc vytírat podlahu v Knihovně Akademie věd. „To, co na sobě máš, je vážně skvělý, ale nediv se, když tě pak někdo pleskne po prdeli,“ zpívá. „Měly byste, ženský, vědět, co se všechno může stát, když máte výstřih jako vrata, tak si prostě chceme hrát.“ Stejně jako na konci seriálové epizody pak následovalo naznačení věcí příštích v klipu Bomby, ve kterém Ben se svými fellaz „jede bomby“.

A protože klip nekončí tím, jak zásahovka sebere rozjuchanou bandu rovnou z parketu, bylo na místě už tenkrát očekávat, že jde jen o první kapitolu.

 

2. kapitola: Miluju tvý tělo!

Zde přichází klasické románové vnuknutí hrdiny, v němž se mu shůry snese informace o skutečném smyslu jeho života. Zatímco pro hobita Froda to byl Prsten, pro Bena je to Tělo.

„Řekni mi, jak by ti bylo, kdybych byl o něco blíž, ruku na tvým stehně posunul výš?“ přemýšlí. „Vzala by jsi mojí ruku, popojela výš, nebo by jsi svou vlastní sjela po mým břiše níž?“

Tohle je kapitola, kde si Benův – a nyní už je zřejmé, že tragický – hrdina stanoví priority. A zatímco Luke Skywalker tady shledal, že musí vyhrát galaktickou válku a Frodo si uvědomil, že se bude muset táhnout s Prstenem až do Mordoru, Ben Cristovao zjišťuje, že musí být skvělý milenec.

 

3. kapitola: Hulk angry!

A už to jede. Stejně jako se Luke Skywalker dal do učení k mistrovi Yodovi a Frodo poprvé vytáhl mečík z pochvy, Ben Cristovao začal posilovat. Ale ne jen s takovými těmi činkami nebo že by běhal na pásu jako magor. Ben si prostě řekl, že pro „Tělo“ bude tím nejlepším vyzyvatelem na světě; takže v klipech Těžký váhy a Žiju proto maká tak, aby se z něj stal Hulk.

 

4. kapitola: Po hlavě do postele!

V narativní teorii Josepha Campbella se téhle fázi říká „Břicho velryby“. Je to chvíle, při níž hrdina konečně zahučí do svého osudu až po uši: Frodo se vydá z Lothlórienu do zemí obývaných skřety, mladý Skywalker si to přihasí k Hvězdě smrti a hrdina, jehož v klipech znázorňuje Ben Cristovao, se po romantickém přešlapování v klipech Instagram a Tabu konečně dostane (pozor, spoiler) k té holce do postele – v klipu Postel.

„Nádech, výdech, další příběh, postel, můj výběh, aha, dneska budu zvíře,“ vypráví Cristovao a popisuje přesně ten moment, kdy se do toho hrdina prostě položí a nevidí nalevo napravo. „Pak tě otočím za vlasy, chytnu zezadu, jedu naplno, ty křičíš, ať nepřestanu.“ Jestli tohle není úvodní kolo tolkienovské Bitvy na polích Pellenoru, tak fakt nevím, co by to mohlo být jiného.

 

Krize a neodvratná záhuba

A opět po vzoru napínáku na konci seriálové epizody je i tentokrát klip ukončen příslibem věcí příštích. A bohužel je z toho taky jasné, že tenhle příběh nedopadne dobře. Poslední slova klipu Postel (spoiler) jsou totiž tahle: „Fuck it, udělám se do tebe!“ Což neznamená nic jiného, než že po vzoru těch největších románových postav zahubí hrdinu to, oč celou dobu usiloval. V tomhle případě Tělo jeho vyvolené, respektive uřvané pachole, které s ní krátkodobě zbaven smyslů zplodil. Další kapitolu téhle story očekávám s větším napětím než závěr Breaking Bad.